Sunday, January 07, 2007

Karriärval

Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone och Steven Seagal, de var tre av mina stora favoriter när jag var yngre. Arnold var Terminator, mycket coolare än så kunde det ju inte bli. Stallone var Cobra och Rocky, inte illa det heller. Steven Seagal gjorde även han actionfilmer som verkligen tilltalade mig när jag var 11-12 år. Problemet med att vara renodlad actionskådis, som de här tre var, är att det inte är något som man kan hålla med på med i evigheter. När man blir äldre är det inte lika lätt att genomföra alla fightingscener och det blir svårare att hålla sig i trim. De här tre gamla actionhjältarna har tacklat problemet på olika sätt.
Arnold har tydligen insett att hans tid med stora actionfilmer är över, han gjorde ett comebackförsök i Terminator 3 och alla vi som sett den filmen vet att det inte var något att vara stolt över. För mig, som är uppvuxen med Terminator 2, var det jobbiga timmar i biografen när jag skulle genomlida denna usla uppföljare. Efter detta gjorde Arnold det enda rätta, han bytte karriär. Numera är Arnold, som de flesta vet, guvernör i Kalifornien. Jag är inte speciellt insatt i hans arbete, men jag tycker det är rätt skönt att han slutat att spela in filmer. Nu kan man ha kvar minnet av honom som en stor actionskådis utan att behöva se honom förstöra det i skitfilmer, som Van Damme.
Steven Seagal har fortsatt att spela in filmer i samma tempo, och med samma handling som när han var yngre. Det vore en överdrift att påstå att de blivit någon större succe, men även han har valt att ändra riktning på sin karriär. Seagal har nämligen gett sig in i musikvärlden. Han bhar på sistone släppt två skivor och ska tydligen på en europaturné under det här året. Steven Seagal låter så här som sångare och jag vet inte om jag är speciellt imponerad. Hans röst har väl ungefär lika mycket inlevelse som hans skådespelari, dvs mycket lite, men jag ahde faktiskt väntat mig att det skulle låta ännu sämre. Seagal säljer tydligen rätt hyfsat med skivor, så kanske hans nya karriär får honom att sluta spela in filmer och övergå helt till skivsläpp, då skulle man slippa se honom i fler ovärdiga filmer.
En som tydligen inte ger upp sitt hopp om att mjölka pengar ur filmkarriären är Sylvester Stallone. När han gjorde Copland trodde jag faktiskt att han skulle kunna fixa en karriär som seriös skådespelare och inte bara som actionskådis, han har ändå gjort några hyfsade insatser genom åren. Sen kom Driven, sen kom Get Carter, sen kom D-tox, sen var mitt hopp om Stallone ute. I år fyller Stallone 61 år, samma år släpper han, hur sjukt det här än låter, en uppföljare till Rocky. Rocky Balboa går snart upp på biograferna världen över, med en 61-åring som spelar Rocky. Jag trodde att alla rykten om att den här filmen skulle komma var dåliga skämt och när jag såg den första bilden från filmen trodde jag att det var ett montage, men nu kommer filmen snart hit. Jag har hela tiden varit övertygad om att det här skulle bli en riktig kalkonfilm, men nu har jag läst en del recensioner från USA och även tittat på imdb:s omdömen och det verkar som om många av de som sett filmen varit nöjda med vad de sett. Jag kommer säkert gå och se den nya Rockyfilmen och med tanke på hur låga förväntningar jag har är det inte omöjligt att jag går ut ifrån biografen utan att vara missnöjd.
Alla de här tre skådisarna har valt olika vägar på sina karriärer och med tanke på hur mycket uppståndelse det är kring Rocky, med tanke på den makt som Arnold har och med tanke på att Seagal faktiskt får göra turnéer runt om i Europa måste man ändå säga att de lyckats rätt bra med sina val. Den som återstår av mina gamla favoriter är Jean-Claude Van Damme, han har helt enkelt låtit bli att göra några val. Han fortsätter att spela in sina filmer, trots att han numera är på tok för seg för att utföra de konster som gjorde att han blev populär. Jag tror inte han fixar att sitta i spagat mellan två tunnor och kansta knivar nu. Tyvärr valde jag i unga år att samla på Van Dammes filmer och nu när jag har alla måste jag tyvärr fortsätta att köpa på mig de filmer han ger ut, mindre bra investeringar kan jag säga.

Dagens låt: Walker Brothers - The sun ain´t gonna shine anymore

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Glöm inte Doph Lundgren....:)

4:05 AM  
Anonymous Anonymous said...

Dolph Lundgren menade jag

4:05 AM  

Post a Comment

<< Home