Friday, July 21, 2006

Dyster blandskiva

I dagens GD skriver man, bland alla visa citat, om hur en dyster blandskiva ska låta. Man uppmanar även läsarna att sätta ihop egna blandskivor. Stor del av den musik jag lyssnar på är dyster och därför bestämde jag mig för att knåpa ihop en egen gråtskiva, den ser ut som följer:

1. Bonnie Prince Billy - I see a darkness
Slår an tonen direkt, väldigt dyster och nedstämd låt. Will Oldhams röst är perfekt och den här låten visar vart skivan är på väg.
2. Walker Brothers - Another tear falls
Det är inte många som förstår hur jag kan lyssna på Walker Brothers, men om man sätter sig ner och lyssnar ordentligt på den här låten borde det vara ganska självklart.
3. Kris Kristofferson - From the bottle to the bottom
Lite högre tempo, men lika dyster text. "If happiness is empty rooms and drinking in the afternoons well I suppose I´m happy as a clown, but if it´s got a thing to do with smiling and forgiving you well I don´t guess that I could say I am".
4. Gorky´s Zygotic Mynci - Face like summer
Underbar låt. Lugn och dyster låt, som gjord för en plats på en sån här skiva.
5. Magnus Carlson - Genom natten
Min husgud nummer ett måste givetvis ha en plats på den här skivan. Hans första soloplatta är väldigt underskattad, både musiken och texterna är mäktiga och den här låten, som inleder skivan, är bland det bästa som skrivits på svenska.
6. Roy Orbison - Only the lonely
Behöver man egentligen motivera varför den här låten är med på en dyster skiva?
7. Mercury Rev - The dark is rising
En låt som syrran hatar, men som jag älskar. Hur som helst är det en pampig låt, med stråkar och grejer. Mercury Rev gör en väldigt stämningsfull musik och den här låten brukar inte göra en glad.
8. Johhny Cash - Big river
Dags för lite country igen. Det här var den första låt jag fastnade för av Johnny Cash. Musiken är inte så dyster, men texten däremot hör verkligen hemma på en skiva av det här slaget.
9. Joy Division - Love will tear us apart
"Why is the bedroom so cold, turned away on your side? Is my timing that flawed, our respect run so dry?"
10. Pink Floyd - Wish you were here
Jag har aldrig lyssnat specieltl mycket på Pink Floyd, trots att jag ofta fått höra att det är en grupp jag skulle gilla. Den här låten är hur som helst en låt jag fastnat för.
11. The Smiths - That johe isn´t funny anymore
Hur väljer man ut EN låt med Smiths/Morrissey? Man får helt enkelt gå på instinkt och just nu tycker jag att den här låten passar bäst på en deppskiva.
12. The Perishers - Steady red light
Ett riktigt coming-band i deppgenren. Den här låten från deras första skiva beskriver utomordentligt hur det är att sitta vid telefonen och vänta på samtal.
13. The Righteous Brothers - You´ve lost that loving feeling
Behöver egentligen inte motiveras, titeln säger det mesta.
14. Ryan Adams - When the stars go blue
"Gold" är ett av tidernas bästa album och givetvis måste en låt från den skivan vara med på den här listan. Kanske inte den mest dystra texten på skivan, men helt klart en nedstämd låt.
15. Weeping Willows - While I´m still strong
Magnus får med en sololåt, men jag kan inte utelämna världens bästa band från den här skivan.
16. Ray Charles - Born to lose
Jag fastnade för Ray Charles när jag såg filmen om hans liv, han verkar ha haft dte tufft och den här låten försvagar inte det intrycket.
17. John Hiatt - Icy blue heart
Jag hörde den här låten för första gången när WW spelade den som cover, givetvis var jag tvungen att ladda ner den. Grymt bra.
18. Tindersticks - Can our love...
Tindersticks är ett band jag upptäckte sent, men när jag väl upptäckte dom köpte jag allt jag kunde hitta.
19. Aimee Mann - Humpty dumpty
Underbar röst, ledsen text. Aimee Mann är en väldigt skicklig singer-songwriter.
20. Morrissey - Life is a pigsty
Ok, jag tänkte först bara ha en av hans låtar med, men dne här låten beskriver precis känslan man ska ha när man lyssnar på deppmusik.

Den här skivan är mitt bidrag till dystermusiksamlingarna.

Dagens låt 2: Sparklehorse - Apple bed

0 Comments:

Post a Comment

<< Home