Friday, November 18, 2005

Rockbjörnen

Året börjar närma sig slutet nu och det är dags att sumera årets musik i olika galor och prisutdelningar. Ett pris där man som lyssnare kan vara med och påverka är aftonbladets Rockbjörnen. Jag brukar rösta varje år, även om det alltid slutar med att någon outhärdlig artist om Per Gessle vinner så gör jag i alla fall allt för att mina favoriter ska vinna. I år har jag röstat på följande sätt:

Årets svenska kvinnliga artist: Laleh. Jag kunde inte komma på någon seriös utmanare till Laleh. Hon har gjort ett grymt bra album och spelningen hon gjorde i Arvika var riktigt bra. När hon dessutom gjort skivan i princip på egen hand ochs trävat efter att få göra den på sitt sätt har hon verkligen förtjänat priset. Jag funderade ett tag på att ge Nina Persson rösten, men hon är ju ändå med i en grupp så hon passar inte in här.

Årets svenska manliga artist: Christian Kjellvander. Faya är en väldigt bra skiva och Kjellvander lyckades således följa upp den förra skivan på ett bra sätt. Jag har inte sett honom live ännu i år, men i december i Norrköping är det dags. I den här kategorin fanns det flera starka kandidater. Moneybrother gjorde en av årets bästa spelningar på konserthuset i början av året och hans skiva var överraskande bra. Freddie Wadling är en annan stark kandidat som verkligen har gjort starkt intryck på mig i år. Från att ha varit namnet på en artist som gjort duett med Nina Persson har han blivit en personlig favorit.

Årets svenska skiva: The Cardigans - Super Extra Gravity. Även här var det jämnt mellan kandidaterna. Moneybrother - To die alone, Laleh - Laleh, Christian Kjellvander - Faya, Freddie Wadling - Jag är monstret och Isolation Years - Cover the distance var all starka kandidater som bevisar att det varit ett riktigt bra svenskt skivår. Hade det inte varit för att Weeping Willows skiva endast innehöll två nya låtar hade de fått min röst, men nu hamnar den i stället på The Cardigans och deras nya album.

Årets svenska låt: Christian Kjellvander feat. Nina Persson - Roaring 40´s. Klar seger för den bästa låt jag hört i år. Två av min favoritröster tillsammans i en underbar låt. Utmanare var Weeping Willows - Brighter day, Laleh - Hide away, Isolation Years - Moses, Cardigans - Losing a friend och Moneybrother - Nobody is lonely(är inte säker på att den heter just så, men jag orkar inte gå och kolla).

Årets svenska nykomling: Laleh. Inget snack om saken, Laleh har gjort en suverän debutskiva osh SKA ha det här priset.

Årets utländska artist: Ryan Adams. Ryan Adams släppte två väldigt bra skivor under 2005 och tog ett stort steg i rätt riktning efter att ha gjort några mindre bra skivor de senaste åren. Den största konkurrenten till Ryan var Bright Eyes som även han stod för två bra album, men han når inte riktigt upp i Ryans klass.
Hade jag bara hunnit lyssna på Eric Claptons senaste kanske han hade kunnat blanda sig i kampen, men så är inte fallet.

Årets utländska grupp: Mercury Rev. Secret migration var en riktigt bra skiva och spelningen jag såg i Stockholm var en upplevelse. Även om man inte gjort en skiva på samma nivå som de tidigare så är jag mycket nöjd med det de presterat och de förtjnar det här priset. Hårdast konkurrens kommer från årets överraskning Editors, men deras röster kommer senare.

Årets utländska låt: Editors - Camera. Om den här låten vinenr en rockbjörn som årets låt så lovar jag att bjuda hela min bekantskapskrets på finmiddag, chansen att de får många röstar är inte speciellt stor. Jag tycker dock att det här är en underbar låt och den är enligt mig årets bästa utländska låt. Runner-up är Gold mine gutted - Bright Eyes.

Årets utländska skiva - Editors - The back room. En riktig outsider men det här är den bästa utländska skivan som gjorts i år. Den innehåller bara bra låtar och man får olika favoriter varje gång man hör den. Hade jag fått chansen att se dem live i år hade säkert kunna knipa platsen som årets grupp också, men tyvärr fick jag aldrig se dem. Starka utmanare i den här kategorin är Mercury Rev - Secret migration, Ryan Adams & The Cardinals - Cold roses och Bright Eyes - Digital ash in a digital urn .

Detta är mina röster, men jag skulle bli väldigt förvånad om någon av dem vinner. Med tanke på den genomusla musiksmak som råder i Sverige nu så kommer säkert vinnarna att heta Darin och Crazy Frog. Men jag hoppas att alla aom läser det här gör ett besök hos skvallerblaskan och röstar på sina, eller kanske mina, favoriter så allt skräp som har vinstchans verkligen får en utmaning.

Dagens låt: Johnnys Cash - Daddy sang bass

0 Comments:

Post a Comment

<< Home