Monday, August 22, 2005

Mindre fantastisk fyra

Idag såg jag äntligen Fantastiska Fyran, eller Fantastic Four som den heter här i Sverige. Jag hade inga höga förväntningar på den, serien var inte bland mina favoriter i Marvels universum. Jag gillade aldrig Mr.Fantastic, han var alldeles för seriös och allvarlig, dessutom ser jag inget coolt i hans superhjälteegenskap. Hans specialkraft är att han kan bli Peter Crouch, dvs oproportionerlig lång och det är inget som jag tycker är speciellt coolt. Fatntastiska Fyran var alltid duktiga hjältar också. Allt som oftast hyllades de av omvärlden, inte som exempelvis X-men, Punisher, Spindelmannen eller Daredevil som ofta kom i konflikt med den vanliga befolkningen. Serien var inte lika djup som många av de andra serierna i Marvel, även om Things problem med att inte kunna förvandla sig tillbaka ibland berördes. När man var med i Secret Wars II stannade han kvar på den andra planeten av just den anledningen att han kunde förvandla sig fram och tillbaka där.
Det finns det dock en ganska bra story i serien, men jag tycker inte riktigt att de löser det så bra i filmen. Visserligen har filmen sina ljusa sidor, Thing är väldigt bra gjord och Michael Chiklis passar bra i rollen. Effekterna är i allmänhet väldigt bra och slutfighten mot Dr.Doom är ganska cool. Men det finns en hel del saker som jag störde mig på och främst handlade det om Human Torch. Jag tyckte han var ganska cool i serien, lite våghalsig och kaxig. Det var han även i den här filmen, men nu höll han på med sånt som jag verkligen hatar att se i actionfilmer, nämligen extreme sports. I dagens actionfilmer verkar det vara lag på att man antingen ska köra en cool bil skitsnabbt eller åka snowboard, Human Torch sysslar med båda dessa tvivelaktiga nöjen i den här filmen och det störde mig något fruktansvärt. Dessutom deltog han i en crosstävlning där han gjorde en massa tricks, det gjorde inte saken bättre. Jag har inte läst alla avsnitt av Fantasiska Fyran, men jag vågar nästan lova att Human Torch inte åkte snowboard i serien. Jessica Alba är precis lika karaktärslös som jag minns Invisible Woman från serien, så hennes insats är väl som väntat.
Filmen var bättre än Hulk och Daredevil, men hamnar efter både Punisher och Spiderman på min ranking av de hittills filmatiserade marvelserier jag sett. Listan ser ut som följer:

1. X-men 2, bättre än ettan. Tveklöst en av de bästa filmer jag sett. Betyg: TTTTT
2. X-men, nästan lika bra som ettan. Betyg: TTTTT
3. Spider-man 2, Doctor Octopus var en klart bättre skurk än Green Goblin. Tobey Maguire passar väldigt bra som Peter Parker. Betyg: TTTt
4. Punisher, hade kunnat vara mycket bättre med tanke på att det är en väldigt cool serie. Betyg: TTT
5. Spider-man, några scener som var lite väl irriterande. Willem Defoe dock bra som Norman Osbourne. Betyg: TTt
6. Fantastic Four, ingen större besvikelse. Betyg: TT
7. Hulk, en film med en muterad pudel kan inte vara bra. Betyg: T
8. Daredevil, har aldrig varit så nära att gråta på en film. Ben Affleck ska hålla sig borta från mina barndomsidoler. Betyg: Död åt Ben Affleck.

Dagens låt: Laleh - Han tuggar kex, fortfarande.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home