Saturday, October 23, 2010

En afton med Moneybrother


Det var dags för en afton med Moneybrother igår, alltså Anders Wendin ensam med en akustisk gitarr. Spegeln var fullsatt, precis som vanligt när Moneybrother är i stan. Det var fjärde gången jag såg honom i den här lokalen och han betonade vid ett flertal tillfällen hur mycket han uppskattade att spela just där och det kändes verkligen ärligt. Det krävs en hel del för att ro hem en spelning av den här sorten, två gånger fyrtiofem minuter, med paus i mitten, och helt utan backup från ett band. Wendin har dock det som krävs, stark röst, bra låtar och ett underhållande mellansnack. Vissa låtar kändes lite tunnare än vanligt, utan de starka arrangemangen, t.ex Blow him back into my arms, som inte hade samma gåshundskänsla som den brukar, men samtidigt var det roligt att höra de gamla trotjänarna i nya versioner.

It might as well be now är vanligtvis en duett, där Moneybrother sjunger tillsammans med Ane Brun, nu när han stod ensam på scenen krävdes det en del röstförvrängning för att få till dialogen mellan det en gång lyckliga paret som träffas igen.
Min personlliga favorit, Bara ett fån gör så mot sig själv, Moneybrothers version av Mighty Sparows Only a fool, spelades tidigt och den var precis så bra som jag föreställt mig. Jag har bara hört den live en gång tidigare, så det var en angenäm upplevelse att få vara med om det en gång till. Därefter kom Brännö serenad och även det är en låt som Moneybrother gör så oerhört bra. Avslutningen på låten, när han tar i så att rösten nästan spricker, känns i hela kroppen. Håkan Hellström, som gjort låten, gör den bra, men Moneybrother tar den till en ny dimension. Den här spelningen visar verkligen att Moneybrother är en mästare på att välja och spela covers, det är en annan cover som är konsertens höjdpunkt, nämligen Eldkvarns Fulla för kärlekens skull. Det är en mycket stark låt och Moneybrother framför den med en passion som trollbinder hela lokalen, det är helt tyst i publiken under hela låten och när sista ackordet är spelat övergår det i jubel. Mot slutet kommer även Feelings getting stronger in the dark och det var ett mycket välkommet låtval, en Moneybrothers allra bästa låtar och i akustisk version gjorde den sig fantastiskt bra. Allt som allt var det här en suverän afton, en annorlunda Moneybrother-spelning som bevisade hru skicklig han är. Nu är det en månad till Kjellvander.

Dagens låt: Eldkvarn - Fulla för kärlekens skull

0 Comments:

Post a Comment

<< Home