Sunday, February 07, 2010

Världens bästa låtar, plats 70-61

Ni börjar närma oss mitten av listan och kvaliteten på låtarna blir bara högre och högre. Här kommer plats 70 till och med 61:

70. Elton John - Goodbye Yellow Brick Road
Han har gjort en hel del bra låtar Elton John, kanske främst i inledningen av karriären. Det här är en låt som jag alltid varit svag för, snygg melodi och en riktigt bra refräng. Pianospelet är en av låtens styrkor. Jag valde mellan den här och Your song, men den här låten är den mäktigare av de två.
69. Eric Clapton - Tears in heaven
En av mina absoluta favoritlåtar när jag var yngre. Jag gillar Claptons musik, både den bluesiga sidan och hans mer nedstämda låtar. Det är omöjligt att inte bli berörd av den här låten och jag tror de flesta har koll på bakgrunden till att den här låten gjordes. Gitarrspelet är otroligt bra, Claptons röst likaså. En riktig klassiker.
68. Saybia - The day after tomorrow
Den första gången jag hörde den här låten var uppe hos syster när hon bodde i Umeå. Jag fastnade genast för deras dystra texter och snygga melodier, ledsna pojkar med gitarr. Den här låtens styrka är en refräng som är oerhört medryckande, uppbyggnandet till den är bra, men det är refrängen som gör låten. Väldigt bra.
67. Chris Isaak - Wicked game
Han är cool Chris Isaak och hans röst för mina tankar till Elvis. Den här låten har det gjorts en hel del covers på, men det är Isaaks egen version som är den överlägset bästa. Det som gör låten är Isaaks röst, som har ett djup som är riktigt snyggt.
66. Kris Kristofferson - From the bottle to the bottom
Kris Kristofferson är en fruktansvärt bra artist, det var inte lätt att plocka ut en låt med honom. Det här är dock min favorit och stor del av det ligger i texten. Melodin känns nästan glad, men texten är bitter på ett underhållande sätt. Under min countryperiod spelade jag den här låten massvis av gånger.
65. Procal Harum - A whiter shade of pale
Det här är en låt som jag hört massvis av gånger och som jag gillar skarpt. Bakgrundsmusiken i kombination med den starka sången gör den här låten till något alldeles extra. Det gjordes mycket bra musik på den här tiden, men det är få låtar som jag uppskattar lika mycket som Procal Harums hit. Precis som med Wicked game har det gjorts en hel del covers även på den här, men ingen i närheten av orginalet.
64. Grand Archives - Torn Blue Foam Couch
Ett mina senaste favoritband. Grand Archives håller till i samma genre som band som Fleet Foxes, Local Natives och Low Anthem, och de gör det fruktansvärt bra. Den här låten var det första som jag hörde med dem och jag fastnade på en gång, övergången från det långsamma till det inte lika långsamma är snygg och med en sådan sångröst kan man inte misslyckas.
63. Interpol - Evil
En snygg video, men en ännu snyggare melodi. Här kan vi verkligen tala om en refräng som sätter sig. Uppbyggnaden till refrängen är välsgjord och när låten verkligen drar igång är jag såld. Jag har lyssnat mycket på Interpol genom åren, men det här har alltid varit min favorit.
62. Elliot Smith - The biggest lie
Elliot blev tyvärr inte speciellt gammal, men han hann med att göra en hel del bra musik innan han gick bort. Den här låten är väldigt stark och min favorit ur hans låtkatalog. Smiths låtar dyker ofta upp i filmer och det är inte så konstigt då de har en speciell känsla över sig, mycket av det ligger i Smiths röst.
61. Last Shadow Puppets - The age of understatement
Här kommer det en riktig tungviktare, för skivan som Last Shadow Puppets släppte härom året är en av mina stora favoriter. Den här låten är titelspåret och är en mäktig konstruktion. Den travande bakgrunden, tillsammans med den symfoniska musiken och Kanes och Turners röster gör det här till en låt som känns tidlös. Häftigt på skiva, ännu häftigare live. Det här är en låt som hade kunnat hamna ännu högre upp, men det är tuff konkurrens och det kommer fler tungviktare nästa gång när listan börjar närma sig mitten.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home