Wednesday, January 27, 2010

Världens bästa låtar, plats 90-81

Nedräkningen fortsätter.

90. Perssons Pack - 1000 dagar härifrån
Ett hälsingeband vars storhet jag upptäckt på senaste tiden, den här låten är deras bästa verk. Allsångsvänlig, utan att för den delen ha de negativa bitarna som den typen av låtar kan ha. Inledningen, med Per Perssons ensamma sång, slår an tonen på en gång och sedan är det driv rakt igenom hela låten. Det ger en riktig hälsingekänsla och det är riktigt, riktigt bra.
89. Tom McRae - Boy with the bubblegun
Jag hade en period när jag lyssnade väldigt mycket på den här typen av musik, som min syster kalla för ledsen-pojke-med-gitarr. Jag är fortfarande väldigt svag för den här genren, speciellt när musiken görs med samma känsla som i den här låten av Tom McRae. Hans senaste skivor har inte varit lika bra som de första, men Boy with the bubblegun från hans första skiva är en låt som håller väldigt hög klass. De delar av låten när McRae tar i bidrar mycket till låtens storhet.
88. The Killers - Somebody told me
Jag har haft en Killers-period också, då lyssnade jag konstant på deras två första skivor. Deras nyaste skiva är en ganska seg samling låtar, men den här hiten från debutskivan kan man inte undgå att dras med i. Medryckande refräng och verser som hela tiden bygger upp för den. Omöjlig att tycka illa om och det är för mig oförklarligt hur man kan gå från det här till Human.
87. Jakob Hellman - Vackert väder
Från en av de bästa svenska popskivor som gjorts har jag hämtat den här låten. Hellman var grymt duktig på att snickra ihop låtar med en kombination av bra texter, medryckande melodier och refränger som sätter sig. Det finns många guldkorn att välja mellan på hans enda skiva, men det är den här som gjort starkast intryck på mig.
86. Imperiet - Var E vargen
Thåström måste givetvis vara med på en sån här lista, i någon av alla sina former. Även om jag är väldigt svag för hans nya, lite dystrare skivor är det här min favorit bland alla hans låtar.
85. The Cure - Boys don´t cry
De må ha stått för en av de största besvikelserna i mitt konsertbesökarliv när de gjorde sin oinspirerade spelning på Arvikafestivalen. Men det kan inte ändra det faktum att de gjort några riktiga klassiker, det här är en av dem.
84. Aimee Mann - Wise up
Ledsen-flicka-med-gitarr fungerar också ganska bra, speciellt när det kommer till Aimee Mann. Magnolia var en mycket bra filmer, men den hade inte varit lika bra utan hennes dystra poplåtar. Hon har gjort massvis med bra låtar, men det här är den allra bästa.
83. Beatles - Hey Jude
Egentligen borde det här bandet hamna högre på listan, men jag har aldrig lyssnat på dem så pass länge att jag fått någon låt som verkligen slagit sig in bland mina absoluta favoritlåtar. Den här är dock den som gjort starkast intryck. Värt att att tillägga är att många de band som kommer längre upp på listan nog inte hade låtit likadant om det inte vore för det här legendariska bandet.
82. Twilight Sad - Cold days from the birdhouse
En ganska ojämn skiva, men den här låten är svår att sluta lyssna på. Dialekten gör mycket, men även tempot är en bidragande orsak till att den här låten är med på listan. Upprepningarna i avslutningen är väldigt häftiga. En väldigt bra låt hely enkelt.
81. Pet Shop Boys - It´s a sin
En outsider, jag har egentligen aldrig lyssnat speciellt aktivt på Pet Shop Boys, men varje gång jag hör den här låten slås jag av hur jäkla bra den är. Musiken är väldigt snygg och sången passar perfekt. Nästan värd en högre placering, men det är tuff konkurrens.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home