Friday, February 05, 2010

Världens bästa låtar, plats 80-71

Listan fortsätter här med platserna 80 till 71 och den här gången kommer det bli en blandning av punk, svensk pop och gamla klassiker.

80. Elvis Presley - Suspicious minds
Jag har aldrig haft någon riktig Elvis-period, det är nog därför som jag inte rankar någon av hans låtar högre än så här. Det är dock ingen tvekan om att det här är en låt som förtjänar sin plats på listan. Jag valde länge mellan den här och In the ghetto, men bestämde mig till slut för att välja denna låt. Höjdpunkten i låten är övergången från den långsamma perioden i mitten till den lite snabbare.
79. Håkan Hellström - Nu kan du få mig så lätt
Att Håkan Hellströms första skiva är en modern klassiker är det ingen tvekan om och inte heller att han gjort en hel del bra låtar de senaste tio åren. Mitt intresse för hans musik har mattas en aning i takt med den enorma hype som blivit kring honom och jag tycker kanske inte att han utvecklats speciellt mycket sedan debuten. Faktum kvarstår dock att den här låten är fruktansvärt bra.
78. Damien Rice - Blower´s daughter
Ledsen pojke med gitarr var det, här kommer ännu en av alla dessa artister som jag fastnat för. Det var först när jag fick höra att Rice skulle spela på P&L som jag började lyssna på dennes musik och det ångrar jag verkligen inte. Hela skivan som den här låten finns med på är väldigt bra och anledningen till att jag valde just den här låten är den underbara avslutningen.
77. Muse - Unintended
Den här låten är inte vald pga sin väldigt snygga video, utan för att det är en väldigt stark låt av ett bra band. Jag gillar sångarens röst skarpt och refrängen, när det nästan skär sig, är den stora anledningen till att jag alltid gillat den här låten.
76. Shangri Las - Leader of the pack
En outsider, men jag har alltid varit svag för den här låten. Inledningen, med motorljuden, och övergången till den första versen är väldigt snygg. Sången är stark och låten är otroligt bra uppbyggd. Leadsången, körsvaren, nynnandet och bakgrundsljuden. En väldigt bra låt.
75. REM - Losing my religion
Det här är en låt som är svår att ranka, då det varit en av mina favoriter ända sedan tonåren. Jag har alltid gillat Michael Stipes röst och det här är det bästa som han och REM gjort. Bakgrundsgitarren, eller vad man nu kallar den typ av instrumentn de använder, är riktigt snygg och låten har inga som helst svaga eller intetsägande perioder. Det är hög kvalitet rakt igenom.
74. Simon & Garfunkel - Bridge over troubled water
Jag och mamma såg Simon & Garfunkel live i Globen för några år sedan och det var en snudd på overklig upplevelse, de är sådana artister som man bara sett på tv och knappt tänkt sig att de finns i verkligheten. Det finns många låtar från deras karriär som jag gillar, men som det brukar vara med mig är det den kanske lugnaste balladen som jag känner starkast för. När Art Garfunkel tar i så att han nästan spricker är det fruktansvärt bra, det går inte att ogilla den här låten.
73. Popsicle - Not forever
Jag hittade inte låten på youtube, så jag fick lägga in en briljant cover av den som länk i stället. Det är en riktig poppärla från ett av Sveriges allra bästa popband någonsin. Andreas Mattsson gjorde, och gör, väldigt bra musik och i den här låten är Popsicle som allra bäst.
72. Songs of soil - Jesus
Om den här låten funnits på youtube hade jag blivit förvånad, men även om den inte finns på nätet är det en otroligt bra låt som Christian Kjellvander knåpat ihop tillsammans med sin bror. En lugn låt, som ändå har en del tyngd i sig. Stämningen i låten gör stor del av låten. Om rankingen skulle gällt bara skivor hade Songs of soil hamnat mycket högre upp, det är kvalitet rakt igenom.
71. Dead Kennedys - Holiday in Cambodia
Inom punken finns det en hel del medryckande låtar med klockrena refränger och det här är inget undantag. Låten sätter sig på en gång och sångarens darriga röst gör att det här sticker ut. Tempot är bra, i min musikvärld behöver det inte gå snabbare än så här. I min ungdom lyssnade jag massvis på svensk trallpunk, de senaste åren har jag märkt att det finns en hel del kvalitetspunk utanför Sveriges gränser också.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home