Tuesday, August 19, 2008

Jobb

Nu har jobbet börjat på allvar, mina nya elever är på plats och det är dags att lära sig massvis av nya namn igen. Vi har jobbat två dagar och det känns väldigt bra, även om jag också är väldigt trött. Det är altid ovant i början av terminerna, från åtta veckors semester till skolintroduktion för 25 elever man aldrig sett tidigare.
Igår upptäckte jag ännu en skillnad om man jämför mitt nya jobb med det gamla. Det skulle in ett biljardbord i skolans lokaler, jag behövde inte hjälpa till att bära. Man var fem personer som hjälptes åt att få upp det på övervåningen. På mitt gamla jobb var det ofta så att jag fick hoppa in när det skulle bäras, vi var inte så många killar på jobbet och det brukar vara det som letas upp när tunga saker ska bäras. På mitt nya jobb är vi nästan hälften grabbar, det borde innebära att jag inte kommer bära lika mycket i år som tidigare.
En annan sak som är ny för mig är att jag får påpekningar på min dialekt, på mitt tidigare jobb hade jag samma dialekt som eleverna, men så är det inte här. Det tog ett upprop innan mina nya elever reagerade. I Hälsingland betonar vi inte alla ord på samma sätt som i Gästrikland, den här gången var det ett namn som satte igång dialektdiskussionen. Namnet var Jonas. Jag säger det med betoning på O, mina elever, och nästan alla andra på skolan, betonar A. Samma sak har kommit upp när jag sagt kaffe, också där betonar vi på första stavelsen. Mitt mål är att få hela klassen att prata hälsingemål innan de går ut nian, vi får se hur det går med den saken.

Dagens låt: Jens Lekman - And I remember every kiss
I will never kiss anyone, who doesn´t burn me like the sun

0 Comments:

Post a Comment

<< Home