Sunday, March 11, 2007

Tomas lagar veg del 5


Då var det dags för del fem i den här följetongen. Det som serverades hemma hos mig idag var:

Enkel och lätt grönsaksgratäng med fil och cayennepeppar

Ingredienser
1 paprika
200 g fryst broccoli
150 g körsbärstomater
2 dl A-fil 3%
2 ägg
Oregano
Basilika
Grillkrydda
Cayennepeppar

Tillagning
Sätt ugnen på 250 grader Celsius.

Kärna ur paprikan och skär den i små bitar. Lägg den i ugnsfolie i en form och krydda den med kryddorna nämnda ovanför.
Sätt in formen på ett galler i mitten av ugnen i cirka 10 min.

Tina den frysta broccolin i kokande vatten som kryddats med örtkryddorna.

Skölj körsbärstomaterna och dela dem i halvor.

Vispa samman filen med äggen och krydda med kryddor efter smak och tycke.

Sänk ugnsvärmen till 200 grader Celsius efter att paprikorna är klara. Sprid ut grönsakerna i en form, häll över äggblandningen och grädda i cirka 25 min.

Veckans svårigheter:

1. Valet av broccoliförpackning. Innan dagens datum hade jag ingen aning om att det fanns en sådan enormt mängd med företag som gör frusen broccoli, jag hade väntat mig att hitta en sort och kunna ta den utan att fundera, så var det inte. I kyldisken fanns det säkert 6-7 olika sorter och storlekar, det tog ett tag innan jag hittade den bästa(billigaste) förpackningen.
2. Minnet. Det här problemet har kommit upp tidigare, men den här gången lyckades jag rädda maten genom att komma på vad jag glömt när jag stog i kassan. Precis när jag började ställa upp varorna på bandet på ica kom jag på att jag inte hade köpt någon paprika, det var bara att med raska steg jaga efter produkten innan den värsta pöbeln bakom mig i kassan började ilskna till.
3. Formen. Jag har en hel del olika ugnsformar, därför kunde jag inte bestämma mig för vilken form jag skulle ha. Efter att ha gjort i ordning en av formerna kom jag på att jag hade en annan som fungerade bättre, så jag bytte. Detta ledde till mer disk innan jag ens kommit igång med matlagningen.
4. Ugnsluckan. Jag har fobi för ugnar, jämt när jag håller på med ugnen är jag rädd att bränna mig. Det är bra med respekt för värmen, men jag är på gränsen till feg. Därför har jag grytvantarna på mig redan när jag ska öppna ugnsluckan, det är faktiskt rätt svårt att klara av med stora vantar på händerna. Till slut gick det bra, men om jag bara intalade mig att ugnen bara är varm på insidan och inte på handtagen så skulle det hela gått mycket smidigare.

Dagens låt: Pink Floyd - Wish you were here

0 Comments:

Post a Comment

<< Home