Monday, January 22, 2007

Guldbaggen

Ikväll är det guldbaggegalan och precis som vanligt har jag varit enormt dålig på att se svensk film under året. Jag har faktiskt inte sett en enda av de filmer som är nominerade i någon av klasserna, inte ens Nina Perssons långfilmsdebut "Om gud vill". Det är svårt att svara på varför jag ser så lite svensk film, det är några av de nominerade filmerna som jag varit riktigt sugen på att se, bl.a "Farväl Falkenberg" och "Offside", mest pga Liverpool-kopplingen, ändå blir det aldrig av.
Det tog flera år innan jag såg "Fucking Åmål" och jag har fortfarande inte sett filmer som "Tillsammans" och "Änglagård" trots att de gått på tv ungefär en miljon gånger. Jag måste bli bättre på att se svensk film, även om mycket av det jag sett varit dåligt måste jag bli bättre på att ge dem chansen.
Jag har aldrig riktigt fattat namnet på vårat svenska filmpris, en förgylld kopparskalbagge, hur kom man på att göra just ett sådant pris? Att priset är fult kan jag köpa, men jag kan inte alls fatta vad det har för koppling till film. I USA kan man vinna oscars och emmys, i Danmark vinner man Robertpriset eller Bodilpriset, guldpalm låter lite exotiskt och häftigt, men en skalbagge?
Det är väldigt tveksamt om jag kommer att titta på galan ikväll, av någon anledning brukar jag alltid titta trots att jag sällan sett de nominerade filmerna. Oscarsgalan känns mer intressant, men den brukar i stället gå sån trist tid. Flera gånger har jag tänkt sitta upp och titta på galan, men jag har aldrig hittat någon som varit sugen på att sitta uppe och hjälpa mig att hålla mig vaken.

Dagens låt: The Magic Numbers - I see you, you see me

0 Comments:

Post a Comment

<< Home