Thursday, December 28, 2006

Nyårskrönika del 2

Här kommer den berömda listan, som i år presenteras för femte året i rad, för att se tidigare års listor kan ni klicka in till december 2005 där de andra fyra finns med. De tio största händelserna för mig under 2006 var:

10. Peace & Love - Jag trodde inte att jag skulle komma iväg på någon festival i somras, inte när det inte blev något i Arvika, men jag fick fel. Det blev en festivaldag i Borlänge, där fick jag återse mina gamla hjältar i Dia Psalma och även se Cardigans för tredje gången. Speciellt Cardigans spelning är något jag verkligen minns, det var en riktigt bra konsert. Nationalteatern, Håkan Hellström, Lisa Miskovsky och Thåström var andra artister som jag såg under den här fullspäckade dagen.

9. RajRajs svensexa - En heldag där hela gänget var samlat för att dra med RajRaj på äventyr helgen innan hans vigsel. Vi inledde med att kidnappa honom i hemmet, körde ner honom till stan i kundvagn och lät honom utföra diverse uppdrag. Sedan begav vi oss till Boulognern där vi satt och umgicks i ett par timmar innan vi gick till Fjärran Höjder, där spenderade vi tre timmar i deras suveräna relaxavdelning med bastu, ångbastu, bubbelpool och andra trevligheter. Därefter följde middag och utgång, mycket skoj.

8. FA-cupvinsten - Vi gjorde en helt okej säsong i PL, även om jag givetvis hoppats på bättre. En insats som jag verkligen kommer att minnas från förra säsongen är vinsten i FA-cupen, som till stor del togs tack vare Gerrard. Såna här mål glömmer man inte i första taget och kan säga att jag skrek ungefär lika högt som kommentatorn i klippet när Gerrard satte bollen i mål. Vinsterna mot United och Chelski på vägen mot titeln gjorde vinsten än roligare.

7. Eric Clapton i Globen - Det var i somras som jag fick chansen att se denna legend live för första gången. Jag och morsan var ner på konserten och efter en dag på stan begav vi oss till Globen, där hade vi turen att få två av de bästa platserna i arenan och från de platserna fick vi se en kanonshow med många högkvalitativa gitarrsolon och en Clapton i bra form. Ett bevis på konsertens kvalitet kan du se här.

6. Moneybrother på Skottes - Luciadagen 2006 kommer jag minnas av fler anledningar än att det var första gången på länge som jag fick se ett riktigt luciatåg, det var också samma dag som jag och Gorbatjov bevittnade Moneybrothers underbara spelning på Skottes musikteater här i Gävle. Konserten var magisk, det var en mycket bra stämning i lokalen och Moneybrother var i högform. Framåt extranumret var alla på plats helt i extas över hur bra det var och avslutningen med "Bara ett fån gör så mot sig själv" gjorde en nästan paralyserad, suveränt.

5. Morrissey på Hovet - Min stora idol kom med en ny skiva det här året och lyckligtvis åkte han även på en turné, precis som senast blev Hovet i Stockholm ett av stoppen och precis som senast var jag på plats tillsammans med syrran. Innan konserten träffade jag YWNK och Sundance Kid från LFC-forumet på en pub nära Hovet och snackade lite, mycket trevligt. Moz spelning är svår att beskriva, det är en stor upplevelse för mig att se honom live och den här gången var inget undantag. Höjdare som "Life is a pigsty" och extranumret "Last night I dreamt that somebody loved me" går inte riktigt att beskriva för dem som inte var där och för er som var där behöver jag inte beskriva, ni vet hur jävla bra det var.

4. Morrissey i Karlstad - När jag sett Moz på Hovet trodde jag att jag skulle får vänta ett par år innan jag fick nästa chans att se honom, jag behövda bara vänta några månader. Att Moz valde att lägga två spelningar i Karlstad kom väldigt oväntat, men det var bara att tacka och ta emot. Jag och YWNK köpte tidigt biljetter till den första spelningen och det är verkligen inget jag ångrar. Dagen nere i Karlstad är en dag som jag aldrig kommer att glömma, många roliga händelser under kort tid. Allt från förfesten hos forumdaniel till snacket med Magnus Carlson efter konserten var skitkul, men den stora händelsen var givetvis Moz konsert. Lokalen var ganska liten och intim, precis en sådan lokal som man vill gå på konsert i. Det var trångt och svettigt, men det var också obeskrivligt bra. Så här jäkla bra var det.

3. Fotbolls-VM - Att det här kommer först på tredje plats på listan säger en del om vilket bra år jag haft, resan ner till VM är bland det häftigaste jag varit med om. Jag, Den Gamle Franken och Fugelsang hade den stora turen att få biljetter till Sverige-England och sedan var det bara att börja leta bostad. Vi hittade ett billigt hotell i en håla några mil utanför Köln och bara att resa till Uckerath, som hålan hette, var ett äventyr. När vi kom till flygplatsen i Köln hade vi ingen aning om hur vi skulle ta oss dit, det hade knappt tyskarna heller. Vi tog oss i alla fall dit och fick lära känna en ganska menlös, men mysig by. Den stora upplevelsen under vår tid i Tyskland var givetvis fotbollen. Paraden till arenan var mäktig att vara med om, nationalsångerna var enorma, speciellt den engelska, britterna kan verkligen sjunga, och fotbollen var mycket underhållande. När Sverige satte 2-2 i slutet höll hela vår sida av läktaren på att skrika halsen av sig, suveränt.

2. Liverpoolresan - Om VM-resan var bland det häftigaste jag varit med om så är nog resan till Liverpool det absolut häftigaste jag varit med om. Det var så många händelser under de här dagarna som jag kommer att minnas i hela mitt liv. Första dagens besök på Anfield, där jag fick se Champions League-bucklan och gå på en tur genom muséet i arenan var bara det värt alla de pengar jag betalade för resan. Matchdagen var en makalös dag. Uppladdningen på Albert var obeskrivligt häftig, ramsorna fansen sjöng i puben när värmde upp var mycket underhållande. De tog aldrig slut, nya ramsor kom hela tiden och för mig var det som att vara i himmelriket. Att stå där som en packad sill bland massvis med Liverpool-fans som sjöng och skrålade var en mäktig upplevelse. Att britter kan snjunga bevisades även när det var dags för spelarna att komma in på planen till matchen. För oss LFC-fans är You´ll never walk alone en helig låt och att få höra den sjungas på plats på det här sättet gav mig gåshud som satt i hur länge som helst. Att stå där på läktaren med halsduken mot skyn och höra fansen runt mig sjunga var helt enormt. Redan när matchen började var jag i extas, men även spelet var bra och precis som senast när jag var över blev det en 3-1-vinst för Liverpool. Målen var mycket stiliga, speciellt Gerrards sista mål. Liverpool-resan var otrolig.

1. Jobbet - Att jag kunnat genomföra många av de saker jag nämnt tidigare i listan beror på att jag har haft jobb hela året. Direkt när jag slutade på Högskolan hade jag turen att få jobb på en högstadieskola och där har jag blivit kvar. Nu har jag den stora turen att varje dag under veckorna få kliva upp och göra något som jag tycker är oerhört roligt, nämligen vara i skolan och undervisa elever. Min första termin på jobbet var ganska körig, jag hoppade in mitt i och fick i princip göra allt som de inte hunnit med innan jag kom. Den termin som nyss avslutades har lärt mig mig väldigt mycket och jag har för första gången haft klassföreståndarskap för en klass, riktigt kul. Det är givetvis en större upplevelse för mig att stå på Anfield och höra YNWA än att sitta i lärarrummet och rätta prov, men att varje dag under veckan få göra någor jag tycker om att göra, att varje dag träffa elever som jag uppskattar och att varje dag få jobba med det som jag längtat efter ända sedan jag började plugga ser jag som den viktigaste händelsen för mig i år.

Dagens låt: Morrissey - I have forgiven Jesus

0 Comments:

Post a Comment

<< Home