Friday, August 04, 2006

Laleh vid Gasklockorna



Är nyss hemkommen från konserten med Laleh och Stefan Sundström vid Gasklockorna och jag är mycket nöjd.
Innan konserten började fick jag nytta av mitt eviga listande, vi blev nämligen utfrågade av en tidning i stan. De tog en vimmelbild på mig, Bollnäs-Per och Bollnäs-Pers syster och frågade oss samtidigt vilken som var den bästa konsert vi någon sin sett. Om det inte varit för att jag listat alla mina konserter tidigare hade jag fått tänka länge för att ge det svaret, men eftersom jag noga tänkt igenom och skrivit ner en sådan lista här på sidan så kunde jag svara Weeping Willows i Edsbyn 1998 på en gång. Hade jag inte gjort det hade jag fått stå där och jämföra alla WW-konserter, Moz-konserter, Swan Lee i Arvika och alla andra grymma konserter jag sett genom åren. Det lönar sig att lista.
Dan Königsson inledde den här kvällens konsert med att spela ett kort set, det gjorde inget att han spelade kort. Jag lyssnade itne speciellt noga på honom, men han kändes som en Winnerbäck-kopia och det är inget gott betyg.
Sen tog Stefan Sundström över och då blev dte klasskillnad. Jag har inte lyssnat speciellt mycket på honom tidigare, men det är ändå underhållande att höra hans låtar. Han bjuder verkligen på sig på scen och ibland får man en känsla av att han sitter och hittar på texterna där på scenen. Ensam med en akustisk gitarr gjorde han det väldigt bra och det var tydligt att han hade väldigt många fans, de flesta äldre än mig.
Sedan var det dags för kvällens huvudakt, Laleh. En sak som jag verkligen gillar med Lalehs spelningar är att han gör låtarna annorlunda än på skiva, det känns lite mer speciellt att se en artist live när det inte bara låter som det gör hemma i stereon. Spelningen blev längre än jag vågat hoppas på och jag tror de hade fortsatt spela ännu längre om de bara fått. De sista 20 minuterna av extranumret var jammande med Laleh, Lalehs musiker, Stefan Sundström, Dan Königsson och någon som var ansvarig för tekniken.



Innan extranumren bjöd Laleh på idel starka låtar. Låtarna från förra skivan håller fortfarande bra, men de allra bästa numren kom i nya låtar. "Vem har lurat barnen, det är vi som bestämmer" tror jag en av låtarna hette, den spelade hon i Nyhetsmorgon tidigare i sommar och den var ännu bättre live. Bäst var "Mamma", kände igen den från föreställningen på teatern i vintras och redan då tyckte jag att den var suverän. Det är en väldigt lugn(oväntat när jag gillar den va?) låt som hon spelar akustiskt ensam utan mycket hjälp av bandet och det är väldigt fint. Om inte den låten finns med på den kommande skivan blir jag besviken och mycket förvånad.
"Hide away" från förra skivan var givetvis lika bra som vanligt och både "Storebror" och "Live tomorrow" var högklassiga.
Spelningen var grymt bra men som vanligt när det är klassmusik i gävletrakten så är det alldeles för lite folk. Det var samma sak på Kjellvander, Perishers och Cardigans. Underbar musik men på tok för få besökare. Men i en stad som önskar sig Arvingarna kan man väl inte vänta sig annat.

Dagens låt 2: Laleh - Mamma

0 Comments:

Post a Comment

<< Home