Sunday, March 26, 2006

Ringleader of the tormentors

Nu har jag äntligen fått höra alla låtarna på Morrisseys hett efterlägtade skiva. Här kommer min bedömning låt för låt:

1. I will see you in far off places
Jag gillar inledningen skarpt, det blir tyngd direkt. Texten är givetvis bra och som vanligt med Moz så är det visa rader som verkligen fastnar, ex "and if the USA doesn´t bomb you". Övergången mellan vers och refräng är briljant. Ganska snabb låt, i mina mått mätt. Ringleader of the tormentors har en förbannat bra inledningslåt.

2. Dear god please help me
Väldigt lugn låt som växer mer och mer för varje lyssning, Morrisseys magnifika röst kommer verkligen till sin rätt i den här låten och han briljerar låten igenom. Den här låten hade kunnat vara utfyllnad om det inte vore för känslan i Moz röst, han tar den här låten till en nivå som är imponerande. Jag tror att jag kommer gilla den här låten mer och mer för varje lyssning.

3. You have killed me
Den första singeln är av samma typ som "Irish blood, english heart" som var första singeln på förra skivan, nämligen en ganska enkel poplåt med riktigt stark refräng. Den här låten sätter sig efter en lyssning, refrängen fastnar i skallen och meldon går inte att sluta nynna på. Om inte den här singeln går bra lever vi en värld utan smak.

4. The youngest was the most loved
Ännu en låt som går snabbt, det här är en potentiell singel som är svår att sluta lyssna på. "There is no such thing in life as normal" är en textrad som stannar i skallen redan efter första lyssningen. Kören på refrängen är riktigt passande och höjer låten ännu ett snäpp. Sista halvminuten med Moz nynnande gör att det verkligen känns att Moz är på topp. När jag hade lyssnat på hela skivan en gång var det den här låten som jag tryckte tillbaka till.

5. In the future when alls well
Rockig inledning med gitarrer, sedan dras tempot ner en del innan Moz röst kommer in i låten. En gedigen låt som jag tror kommer att växa mer efter några lyssningar, har inte hunnit sätta mig in i texten än men rader som "Please, please stand up and defend me" sitter kvar.

6. The father who must be killed
Stark låt med väldigt deppig text, har inte lyssnat igenom varje ord men det verkar vara en hård låt. Det handlar om ett styvbarn som skär upp armar och ben på sin styvfar, "He says he´s sorry and then he dies". Riktigt bra låt och en av de låtar man minns starkast efter en lyssning.

7. Life is a pigsty
Genialisk låttitel. Ganska så lång låt som är en aning svårlyssnad, det krävs att man verkligen lyssnar aktivt på den, men så ska det vara med bra musik. Mot slutet ändrar sig låten en del och de sista minuterna och suveräna och det låter väldigt mycket Moz.

8. I´ll never be anybody´s hero
Lögnaktig låttitel, Moz är min hjälte och garanterat många andras också. Jag har inte hunnit lyssna in texten ordentligt så jag vet inte riktigt vad låten handlar om, men bra är den iaf.

9. On the streets I ran
Också en ganska snabb inledning innan Moz kommer in i låten och slår an tonen. Det här är en förbannat bra låt som jag föll för direkt. Har inte lyssnat på texten jättemycket än men den verkar handla om att lämna arbetarklassområdena fast man egentligen hör hemma där. Det är i alla fall min tolkning efter några få lyssningar, nu brukar dock Moz låtar kräva några lyssningar innan man riktigt förstår texten.

10. To me you are a work of art
Lugn låt, "I see the world it makes me puke" inleder låten. Ganska tillbakadragen låt som jag inte riktigt kommit in i än, men det här är nog en låt likt "All the lazy dykes" från förra skivan som blir bättre, bättre och bättre, för att sedan vara en av de allra bästa.

11. I just want to see the boy happy
I inledningen av låten låter Moz ganska olik sig själv, men sedan är han sitt gamla jag igen. Moz sjunger om att han snart ska dö och har några saker som han ber om innan han lämnar världen. Stark låt, mycket bra.

12. At last I am born
Symfonisk inledning som övergår i trummor som påminner om en marsch. Sedan kommer Moz in i låten. Låten i sig är ganska så lugn och innehåller en barnkör. Just barnkörer brukar jag ha väldigt svårt för, men Moz får in dem på ett bra sätt och dte känns bara naturligt att de är med.

Skivan i sin helhet är suverän.
Betyg: TTTTT

Dagens låt: Morrissey - The youngest was the most loved

0 Comments:

Post a Comment

<< Home