Thursday, August 25, 2005

Gudfadern

Det finns många bra filmer, men för mig är det än som höjer sig ett snäpp över alla andra och det är Gudfadern. Igår fick jag dvd-boxen som jag beställde från CDON och idag har jag sett den första, och enligt mig bästa, filmen. Det är något mycket speciellt med de här filmerna, trots att de behandlar en maffiafamilj som inte drar sig för att mörda folk som går emot dem så får man en känsla av att det skulle vara kul att vara en del av gänget. De har en stark gemenskap inom Corleonefamiljen och de som är knutna till dem vet att de alltid har folk de kan lita på. Coppola visar det här på ett otroligt bra sätt och man får verkligen lära känna alla i familjen. Marlon Brando är helt suverän som Vito Corleone, Gudfadern som alla ser upp till. Brando påminner i den här filmen en del om min egen farfar. Dels tycker jag att det finns en hel del drag utseendemässigt som de har gemensamt och dels är det en scen i filmen där Brando sitter och skär bitar av en apelsin på precis samma sätt som min farfar brukar skära i frukt.
James Caan är helt suverän som den ganska hetlevrade Sonny, att det är hans livs roll råder det ingen tvekan om. Mordet på Sonny är något som verkligen väcker känslor när man ser den här filmen och jag blir lika besviken varje gång Vito Corleone säger att de inte ska hämnas mordet, väl inne i filmen blir man ju en av dem och då tycker man det är självklart att de som dödade Sonny själv ska straffas med döden. En film som kan väcka sådana känslor är tveklöst en oerhört bra film.
Egentligen behöver man inte nämna att Al Pacino är bra i filmen, han är alltid bra i sina filmer och i den här filmserien är han verkligen på topp. Mordet han utför innan han skickas iväg till Italien är en av mina absoluta favoritscener alla kategorier. Det gjordes en ranking över just filmscener i någon av skvaller blaskorna nyligen, jag funderade lite grand över vilka scener jag skulle ta med som mina favoriter. De jag kom på först var mordet jag nyss nämnde, Michael Madsens tortyr av Marvin Nash i Reservoir Dogs, när Arnold snor solglasögonen av barägaren i Terminator 2, Ryska rouletten mellan DeNiro och Walken i Deer Hunter och självklart "You talkin to me" ur Taxi Driver.

Dagens låt: The Streets - Weak become heroes

0 Comments:

Post a Comment

<< Home