Sunday, June 19, 2005

Sommarläsning

Sedan jag började på högskolan i Gävle för fyra år sedan har jag plågat mig igenom åtskilliga kursböcker, den ena tråkigare än den andra. Därför har jag aldrig orken att under skolåret lägga mig ner och läsa böcker som jag verkligen vill läsa. De tre senaste somrarna har jag därför på förhand bestämt en bok som jag ska läsa under ledigheten, en bok som jag läser för att jag vill och inte för att jag måste. För två somrar sedan var det Maradonas självbiografi som jag läste, den var inte direkt svårläst för ett Maradona-fan som jag. Förra sommaren läste jag den otroligt intressanta, men väldigt svåra boken Morrissey & Marr. Den var skriven på svår engelska och handlade om The Smiths, deras historia och deras skivor. Språket gjorde att den tog ett tag att läsa igenom, men ju mer jag kom in i engelskan desto snabbare gick det att ta sig framåt. Den här sommaren har jag bestämt mig för att läsa Da Vinci-koden. Alla har pratat om den boken, både på tv och i skolan och som blivande svensk- och även religionslärare kände jag att jag var tvungen att läsa boken så jag vet vad alla pratar om när den kommer på tal. Jag har tagit mig halvvägs i boken nu och jag måste säga att den är väldigt bra skriven, det är svårt att lägga den ifrån sig eftersom nästan varje kapitel avslutas med en "cliffhanger". Tyvärr hade en av våra mindre bra lärare på högskolan avslöjat en av hemligheterna i boken på en lektion tidigare i år så allt var inte lika spännande som det borde varit. Nu börjar jag i alla fall förstå allt snack som varit kring boken och jag ångrar lite att jag inte såg programmet som gick på SVT angående den, men det kommer säkert att gå i repris någon gång framöver. Med tanke på hur fort det gått att komma framåt i den här boken ska jag börja fundera ut en till bok jag kan läsa i sommar, tyvärr har jag packat ner alla mina böcker i flyttlådor så det blir till att besöka biblioteket.
Den gamle Liverpoolhjälten Michael Owen ryktas vara på väg tillbaka till England, men inte till oss utan till den förhatliga klubben Manchester United. Jag kan inte förstå hur Owen, som är född och uppvuxen kring Liverpool och har spelat större delen av sitt liv för oss, kan tänka sig att spela för United. Om det här skulle stämma och Owen skriver på för United kan han nog inte räkna med ett varmt mottagande på Anfield nästa säsong, går man till våra värsta rivaler är man värd några rejäla burop. Jag hoppas han tar sitt förnuft till fånga och stannar i Spanien, eller möjligtvis kommer tillbaka till oss. Dirk Kuyt vore en mer intressant värvning, säkerligen billigare också, men om Owen ska spela i England ska det vara i vår tröja och ingen annanstans.
För övrigt anser jag att Crouch kan stanna i Southampton!

Dagens låt: Bright Eyes - Sunrise/Sunset

2 Comments:

Blogger CV said...

Att Da Vincikoden gick så snabbt och lätt att läsa säger en del om bokens tyngd. Eller hur? Den är en spännande bestseller. That's it. Tycker jag.
Kul att ha läst bara för att alla snackar om den, men egentligen är den inte så bra. Inget jag skulle läsa en gång till.
mvh Chadie (http://chadie.nu/)

11:35 PM  
Blogger Tomas said...

Jo, boken är inte speciellt tung, det går snabbt fram i den och kapitlen är korta. Det är en bra deckare med väldigt intressanta idéer, den kommer säkert finnas med på Populärlitteraturkurser framöver. Själva handlingen är inte alls komplicerad, inte heller språket.
Jag kommer knappast läsa den en gång till, men jag skulle nog kunna rekommendera folk att läsa den, för underhållande är den.

3:05 PM  

Post a Comment

<< Home