Monday, June 23, 2014

VM hittills

Fotbolls-VM är i full gång, de två första rundorna av gruppspelet är klara och det är inte många matcher jag missat. Överlag tycker jag att det än så länge varit ett mycket bra mästerskap, många underhållande matcher och en hel del överraskningar. Jag tänkte dela med mig av några av mina intryck från mästerskapet hittills. En sak som jag reagerat över är att många europeiska länder och spelare underpresterar, Spanien och England är redan ute, Portugal i stort sett borta och Italien i farozonen. Lägg till det att många spelare som ses som stjärnor i europeiska ligor inte alls kommit upp i nivå, t.ex såg både Lukaku och Hazard i Belgien mycket ointresserade ut när de mötte Ryssland igår. De verkar inte riktigt brinna för att prestera bra för sitt land, jämfört med många av de sydamerikanska länderna som sjunger sina nationalsånger så högt att man nästan får sänka ljudet på tv:n. Kanske är det så att mångmiljonärerna som spelar matcher inför miljoner tittare i tv varje vecka inte riktigt tänder till lika lätt som de mindre etablerade och det kostar många av dem slutspelsplatserna.
Domarinsatserna var varit för dåliga, det är det inget snack om och jag tycker att det finns en mycket enkel lösning på det problemet, låt de bästa domarna i världen döma och låt dem döma mer. Klarar spelarna av tre gruppspelsmatcher klarar en domare också av det. Jag gillar inte snacket om att det ska in mer teknik kring domarna, med kameror som avgör offside, straffar och liknande, men när domarna gör undermåliga insatser eldas den diskussionen på. Målkameran känns okej tycker jag, även om jag från början var en motståndare till den. Fotbollen måste dock akta sig för att plocka bort den mänskliga faktorn i bedömningen, det är trots allt lite av tjusningen med sporten. En lösning på problemet med offsideavblåsningarna vore t.ex att inte visa trettio repriser i slowmotion från olika vinklar där man tydliggör felbedömningar, det kommer att begås missar, men om man ältar det i tv och tidningar efter gör man problemet större. Assisterande domarna ser det i realtid och om det då är en decimeter offside är det i stort sett omöjligt att avgöra, det tycker jag inte heller att man kan kräva av dem. Den stora anledningen till att diskussioner kring tekniken förs är att det är så mycket pengar inblandat i fotbollen nu och fotbollen måste sluta vika sig för pengarna, det är inte det som ska styra sporten. En positiv sak med domarinsatserna i VM är dock att de inte viftar med gula kort efter varje avblåsning, det är positivt så länge de klarar att hålla spelarna lugna.
Pengarna är säkerligen anledningen till att det springer runt spelare med olika färg på skorna också, vilket jag tycker är horribelt. Jag må vara konservativ när det kommer till fotboll, men nog måste det vara fler med mig som anser att spelarnas skor åtminstone ska ha samma färg. Om jag fick bestämma skulle det finnas två alternativ, antingen svarta skor eller skor som matcher strumporna man har på sig vid matchtillfället.
Nu väntar iaf fyra dagar då grupperna ska avgöras helt, mycket spännande ska det bli.

Dagens låt: Solen - Förlorare

0 Comments:

Post a Comment

<< Home