Saturday, July 26, 2008

Dark Knight

Nu har jag äntligen sett nya Batman efter att ha väntat på den i vad som känts som en evighet och jag är inte besviken, men jag är inte heller så nöjd som jag hade hoppats vara.
Till att börja med är det bara att instämma i hyllningskörerna till Heath Ledger, han är verkligen helt suverän som Jokern. Hans galna blick, slickandet kring ärren, han är helt perfekt. Det är också väldigt skönt att se Maggie Gyllenhaal i stället för Katie Holmes i rollen Rachel Dawes, det är klasskillnad på deras kapacitet och det märks i den här filmen. Precis som i förra filmen lyser Bale som Batman och Michael Caine måste vara född för att spela rollen som Alfred, han är precis så som man föreställt sig i serien. Gary Oldmans roll är lite för träig för att han ska kunna göra så bra ifrån sig som man vet att han kan, men mot slutet för också han agera på den nivå som han förtjänar.
Filmen är dessutom otroligt snygg och jag gillar att de gör filmen på allvar. Vissa av de superhjältefilmer som gjorts har skämtats bort, med taskiga skådisar, usla regissörer och skamlig dialog, man verkar ibland vara rädd för att ta genren på allvar. De Batman-filmer som kom efter Tim Burtons är ett tydligt exempel på hur man kan göra fel i skapandet av en superhjältefilm, Daredevil, Fantastiska Fyran, Punisher och till viss del även Spider-Man är andra exempel, men med Nolan som regissör är Batman allvar, precis som det är för oss som läst serierna.
Nu till det negativa(läs inte om ni tänker se filmen, men inte gjort det än), för det finns sånt också. Det handlar mest om Harvey Dent. Serienörden känner igen namnet och vet vad som kommer att hända honom, det kändes dels onödigt, Jokern var värd att ha hela filmen för sig själv, det var dels jäkligt fult gjort och det gjorde att filmen blev onödigt lång.
Jag ser fram emot den tredje filmen, för även om den här inte var så makalöst bra som jag hoppats på så är den ändå en av de bästa seriehjältefilmer jag sett.

Dagens låt: Beatles - I want to hold your hand
And when I touch you
I feel happy inside

0 Comments:

Post a Comment

<< Home