Friday, January 04, 2008

Vad gick fel?

Den här tiden på året brukar ofta ägnas åt samma sak, nämligen åt att grubbla över varför det inte blir någon ligatitel den här säsongen heller. Vi har visserligen chansen att hinna ikapp lagen upp i toppen fortfarande, men tyvärr är det bara att inse att united helt enkelt har ett bättre lag än oss just nu och de kommer inte att tappa så pass många poäng att vi kan komma ifatt.
Nå, vad var det då som gick fel i år? Det första problemet sm satte käppar i hjulet för vår ligatitel var en fruktansvärt olycklig skada, som inträfafde i säsongsinledningen när vi fortfarande såg ut som utmanare. Skadan jag menar är givetvis den som Daniel Agger drabbades av, om det var en position där vi verkligen var sårbara så var det mittbacksplatsen. Agger är den mest spelskickige av våra två mittbackar, Carra är min favorit i dagens Liverpool, men inte ens jag tycker att han är rätt person till att sköta våra uppspel. Ersättare för Agger blev Sami Hyypiä, en hjälte på Anfield, men numera alldeles för långsam för att spela från start i ett lag som utmanar om titeln. Hyypiä i stället för Agger är en väldigt försvagning och där finns en av anledningarna till att vi halkat efter. Tidigare år hade det även känts väldigt jobbigt att tappa Alonso, som även han blev skadad samtidigt som Agger, men med en ersättare som Javier Mascherano har inte hans frånvaro märkts alls lika mycket som tidigare.
Ett problem vi haft den här säsongen som vi haft hur länge som helst är att vårat kantspel inte håller samma klass som våra toppkonkurrenters, vi hotar helt enkelt inte på lika många positioner som de bästa lagen gör. Visst gör Benayoun mål ibland och Kewell har stått för några hyfsade insatser, men med Penannt skadad och Babel inte riktigt redo för en ordinarie plats hamnar allt för stor press på Torres och Gerrard att vinna matcherna åt oss.
Det allra största problemet är ändå att vi har spelare i truppen som helt enkelt inte är tillräckligt bra fotbollsspelare för att föra ett lag till titeln. Om vi börjar med den spelare som jag stört mig allra mest på det senaste året, nämligen Momo Sissoko. Sissoko såg lovande ut när han kom till oss, en bollvinnare med ett ganska oslipat passningsspel. Problemet med Sissoko är att han, trots att det nu är hans tredje säsong hos oss, står kvar och stampar på samma punkt. Visst, han vinner fortfarande en del bollar, men han tappar minst lika många genom ett uselt passningsspel och dribblingsförsök som skulle få Traore att se teknisk ut. Med Sissoko på planen får vi inget flyt i spelet och första steget mot att utmana om titeln är att han inte spelar fler matcher för oss. En annan spelare som jag börjat tapp förtroende förr är norrmannen John Arne Riise, en spelare som jag alltid gillat, han kämpar, sliter och har tidigare varit ett hot framåt. De senaste åren har han dock bara blivit sämre och sämre, hans bristfälliga teknik lyser igenom allt oftare och hans inlägg håller en alldeles för låg nivå. Man märker en klar skillnad nu när Fabio Aurelio börjat agera vänsterback, i dagsläget är vår trupp för tunn för att Riise ska kunna säljas, men på sikt kan han inte vara kvar i laget. Sen har vi Peter Crouch, jag kan inte låta bli att nämna honom också. I Europa, där motståndarna inte riktigt vet hur de ska ta honom, gör han ofta bra ifrån sig, men i premierleague, där backarna går in hårt med kroppen väger han alldeles för lätt och presterar alldeles för dåligt. Crouch är ingen spelare för ett topplag och nu när många lag är intresserade av honom vore det mycket dumt att inte sälja honom.
Jag tillhör inte dem som som anser att Rafa bör få sparken, tvärtom tror jag fortfarande att han är rätt man för oss, men det betyder inte att jag är helt nöjd med hans insats i år. Det dribblas för mycket med startelvan och då menar jag i första hand inte spelarrotationen, utan formationsrotation. Han kan gå från en kanonmatch där vi spelat 4-4-2 till att nästa match spela 4-5-1, jag tycker att vi ska hålla oss till en formation så ofta det bara går och inte anpassa oss efter motståndet så ofta som varit fallet i år.
Det finns en hel del positiva saker att ta med sig från första halvan av årets säsong också. Till att börja med har vi köpt in seriens kanske bästa anfallare i Fernando Torres, hahn är klass rakt igenom och kommer säkerligen göra många, många mål för oss. Dessutom tycker jag att Pepe Reina fortsätter att visa den pondus som en krävs av en toppmålvakt i dagens fotboll, där har vi en nyckelspelare i många år framöver. Mascheranos och Gerrards mittfältsspel tycker jag också sett mycket bra ut, det är inte lätt att få till en bra rollfördelning och det är det problemet Gerrard och Alonso haft när de spelat tillsammans, men här tycker jag att man lyckats mycket bra. En annan spelare som bör nämnas är Alvaro Arbeloa, han har visat upp ett mycket bra ytterbacksspel och i en skadefri startelva bör han numera gå före Steve Finnan.
En spelare som jag förväntar mig mer av under säsongsavslutningen är Dirk Kuyt, han var bra förra säsongen, men han har varit helt under isen på sistone och det gör att det hamnar för mycket press på Torres.
Det som krävs för att vi ska utmana om titeln på allvar är en backup till Agger och Kung Carra, vi får inte vara så skadekänsliga som vi är på den platsen. Dessuom måste det in en kantspelare av klass. Kewell, Benayoun, Babel och Pennant är bra spelare, men ingen av dem håller allra högsta klass och det är en sådan spelare vi måste ha. Pennant kan jag tänka mig som startspelare, även Babel på sikt, men i dagsläget har vi ingen som är tillräckligt bra och där måste det bli ändring.
Ska det bli några titlar i år får vi nog hoppas på vinst mot INter i CL och sedan en marsch mot finalen, eller kanske vinst i FA-cupen, någon ligatitel blir det inte i år heller.

Dagens låt: Band of horses - Detlef Schrempf
My eyes can't look at you any other way,
Any other way, any other way

0 Comments:

Post a Comment

<< Home