Wednesday, August 08, 2007

Mästerverksknep

Det finns låtar som har partier som gör att man inte kan sluta lyssna på dem, låtar som går från att vara bra till att vara suveräna. De flesta av mina favoritlåtar är bra rakt igenom, men sedan finns den här typen av låtar som lugnt bygger upp låten för att sedan explodera under några sekunder och de här sekunderna gör låtarna till mästerverk. Det kan handla om en textrad som sjungs på ett speciellt sätt eller att man gör om en refräng lite. Några exempel på vad jag menar:
1. Radiohead - Karma police - När sångaren på slutet klämmer i med "And for a minute there, I lost myself, I lost myself". Den här låten är ett typexempel på hur man bygger upp en låt på bästa sätt, för att sedan växa.
2. Bonnie Prince Billy - Raining in darling - Det här är en kort låt som avslutar den första skivan jag hörde med BPB, I see a darkness. Den är jättelugn i början, han viskar nästan fram orden, men i slutet klämmer han i med "o, it don't rain anymore, i go outdoors, where it's fun to be, and I know you love me" Då går låten från en i mängden till något som verkligen sitter kvar i skallen efter att ha lyssnat på skivan, som för övrigt är suverän även den.
3. Songs of soil - Lazy wheels - Här det egentligen bara ett ord som gör att man kan lyssna på låten precis hur många gånger som helst. Det är Christian Kjellvander som sjunger och när han sjunger den sista raden i låten klämmer han i på det sista ordet så att det blir helt otroligt bra. Raden går: " and I wonder if I´ll ever find myself again" och det är när han sjunger again som låten gör att man nästan måste sätta sig ner.
Jag har nu hittat en till låt av den här typen, nämligen Push your head towards the air med Editors. Låten inleds i ett lugnt tempo, efter drygt halva låtan kommer partiet där man sjunger "But I will tear the prize from your hand, Keep you from harm, that's what you said, There's people climbing out of their cars
Lining the roadside, trying to glimpse at the dead". Just det partiet gör att jag alltid trycker fram till den låten när jag sätter mig i bilen och kör igång Editors nya, mycket bra skiva. Jag tycker om den här typen av låtar, det finns fler exempel men det här är de tydligaste. Det finns många sätt att göra låtar till mästerverk, det här är ett mycket bra sådant.

Dagens låt: Kapten Hurricane - Min älskade
Jag hatar att du har gått vidare
och lämnat mig kvar
Du har din värdighet
det är mer än vad jag har

0 Comments:

Post a Comment

<< Home