Sunday, April 29, 2007

Min drömelva

Då var det dags, nu ska jag försöka få ner min drömelva med fotbollsspelare som varit aktiva under min tid som fotbollsintresserad. Det här är inte nödvändigtvis de elva bästa spelarna jag sett, men det är mina favoritspelare på respektive position. Systemet är 4-4-2 där en av mittfältarna får spela i en ganska fri offensiv roll.

Mv: Sergio Goycoechea - En av anledningarna till att Argentina gick till final 1990 var att Pumpido bröt armen i gruppspelet, då kom nämligen Goycoechea in i spelet. Han stod för kanoninsatser rakt igenom hela turneringen och såg bland annat till att Argentina tog sig förbi två straffsparksavgöranden.
HB: Albert Ferrer - Sommaren 94 var väldigt speciell, det var kanonväder och på tv visades kanonfotboll. VM90 hade varit ett trist, defensivt VM, nu blev det mer positivt spel. Förutom Sverige höll jag på Spanien i den här turneringen, anledningen till det var att min familj skulle åka till Spanien på semester längre fram på sommaren, och i Spanien var min favorit Albert Ferrer. Han var en stabil högerback som skötte sitt jobb på ett bra sätt. Ferrer är kanske inte den bästa högerback jag sett spela fotboll, men den här sommaren var han min favorit och den här sommaren satte sina spår.
MB: Jamie Carragher - Större hjärta finns inte i fotbollsvärlden, Carra offrar allt för Liverpool. Han blev min favorit redan när han spelade som ytterback och konkurrerade ut alla spelare som köptes in för att ta hans plats. Ytterbacksplatsen var inte hans bästa, men hans vilja och slit gjorde att han höll sig kvar i startelvan. Nu är han mittback och på den positionen är han ovärderlig för Liverpool. Carra är kung.
MB: Fabio Cannavaro - Jag är inget stort fan av fotbollen i Italien, men det går inte att låta bli att imponeras av Cannavaro. Det spel som han visade upp senast i VM var nog det mest imponerande mittbacksspel jag sett. Cannavaro spelar tufft och lite småfult, men han gör det med glimten i ögat och gnäller väldigt sällan. Italien har haft många skickliga försvarsspelare, allt från Baresi och Bergomi till Nesta och Maldini, men den som jag uppskattat mest är Cannavaro. Han och Carra tillsammans skulle kännas väldigt säkert, där skulle det göra ont att försöka komma förbi.
VB: Paolo Maldini - Det är otroligt imponerande att se hur pass bra Maldini spelat uner så pass lång tid, han var väldigt bra i början av 90-talet och han gör fortfarande starka insatser. Maldini har väl aldrig varit någon stor favorit för mig, men jag hade rätt svårt att komma fram till någon vänsterback som gjort något intryck på mig. Jag gillade Björnebye när han spelade i LFC, men det kändes lite väl att plocka in honom i en drömelva. Det vore dessutom bra att ha en defensivt skicklig back som Maldini bakom den ganska offensive Hagi.
HM: Steven Gerrard - Det här är fel plats för honom att spela på, men han måste ha en plats i den här elvan och precis som i Liverpool får han ta högerkanten för lagets bästa. Dessutom spelade han på högerkanten under stora delar av förra säsongen och då stod han för den kanske bästa fotboll han presterat för oss. Gerrard gör viktiga mål(3-1 mot Olympiakos, 1-3 mot Milan, 3-3 mot West Ham för att nämna några) och när han är i form driver han på laget precis som en lagkapten ska göra. Hans utspel om att han skulle lämna oss efter CL-vinsten gör att han aldrig kommer att kunna hamna allra högst upp på listan över mina favoriter, men att han är en av världens bästa spelare är det ingen tvekan om och det finns inte en spelare i världen som jag skulle byta honom mot.
MM: Diego Maradona - Fri, offensiv roll. Världens genom tiderna bästa idrottsman, det räcker egentligen som motivering. Maradona lade grunden till mitt fotbollsintresse och har varit min favorit genom alla år, trots hans snedsteg vid sidan av planen. Världen kommer aldrig mer att få skåda en så bra spelare, det är jag säker på.
MM: Jamie Redknapp - Den av de två innermittarna som får ta defensivt ansvar. Redknapp blev aldrig riktigt den stora spelare han borde ha blivit, det satte skadorna stopp för, men han hade ett passningsspel som borde inneburit en lång och framgångsrik karriär. Redknapp slog igenom i Liverpool som ung och blev genast en av mina största favoriter, bra skott, bra passningsspel och en reko spelare på planen.
VM: Gheorge Hagi - Denne rumän var suverän att se, när han var på topp under VM94 var han kanske turneringens bästa spelare. Han hade en vänsterfot som alltid träffade rätt, både med skott och passningar. Hagi var underhållning och vackra mål, given i min elva.
F: Marco Van Basten - En otrolig målskytt, numera förbundskapten för Holland. Van Basten är kanske den vassaste målskytt jag sett, jag har inga minnen av hans EM 1988, men jag har sett bilder från turneringen som vittnar om hans storhet. Mina egna starkaste minnen av Van Basten kommer från matcher han gjorde i Milan, bland annat en Europacupmatch mot Göteborg där han ensam sänkte motståndarna med ett hattrick. När EM gick i Sverige 1992 var Van Basten min stora idol, tyvärr var det han som missade straffen som gjorde att Holland åkte ut mot Danmark. När jag skulle spela in EM-krönikan på tv bestämde jag att jag inte ville minnas det, så jag stoppade inspelningen när Van Basten gick fram till straffpunkten och satte igång den igen när Danmark satt den avgörande straffen.
F: Robbie Fowler - Ännu en klinisk målskytt. Fowler är inte lika bra idag som en han en gång varit, men när han slog igenom hos oss var han helt makalös. Han gjorde mål på allt och visade samtidigt upp det där Liverpoolhjärtat som jag vill se hos spelarna. Han och Van Basten vore kanske inte någon klockren kombination, men med tanke på vilken kapacitet mittfältarna har att spela fram så tror jag nog att de båda skulle få sina chanser att göra mål och mål skulle de göra.

Alltså:
Goycoechea
Ferrer-Carragher-Cannavaro-Maldini
Gerrard-Maradona-Redknapp-Hagi
Van Basten-Fowler


Bänk:
Sami Hyypiä, b
Hristo Stoichkov, f
Matthew Le Tissier, mf-f
Jorge Campos, mv
John Barnes, mf
Cafu, b
Josep Guardiola, mf

Bräck det laget om ni kan.

Dagens låt: Mano Negra - Santa Maradona

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Ditt lag är ej att förakta, men ändock inte helt perfekt!

På det stora hela verkar du ha tänkt till riktigt ordentligt. Din backlinje har ett otroligt stort hjärta! På mitten kommer Redknapp att ställa till det. Fowler - vilket datum är det, första april?

Mitt världslag!

Detta lag har uppstått utifrån mina upplevelser och minnen. Jag är medveten om att jag lämnat många fotbollsgudar bredvid. Må de förlåta mig!

MV: Zoff - “Perfetto”

VB: Brehme - I VM-finalens 85 minut slog han straffen med fel fot. Matheus som slagit alla straffar dittills i turneringen backade ur?
MB: Baresi - Baresi gjorde nog inte under 20 sekunder på 100 meter de sista åren men det spelade liksom ingen roll, han var härföraren i både Milan och det italienska landslaget.
MB: Sammmer - Genmanipulerad av Stasi? Den optimala mittbacken när han inte var skadad.
HB: Cafu - Enda brassen i startelvan!!!

VM: Stoichkov - Skillnaden mellan genialitet och vansinne är som sagt var mycket liten!
DM: Deschamps - Gjorde hundgörat med stolthet och stil. (Capitano)
OM: Plateni - Så arrogant, så överlägsen!
HM: Hagi - Styrde spelet från sin kant. Allt, precis allt skulle gå via denne man när det rumänska landslaget spelade.

F: Maradonna - Först använde han sig av guds hand sedan snurrade han upp hela England på läktaren!
F: Van Basten - Den ädlaste målgöraren fotbollsvärlden skådat.

Coach: Jackie Charlton - Shit happens! Pat Bonner kastade bokstavligen in Wim Jonks skott i VMs åttondelsfinal. Jackie Charlton bet ihop och ryckte på axlarna!!!

11:29 AM  

Post a Comment

<< Home