Saturday, February 10, 2007

Veckans lista v.6

1. Magnus Carlson - Det är ganska precis tre år sedan förra skivan kom, men på onsdag smäller det igen och jag är väldigt förväntansfull.

2. Sophie Zelmani - I veckan köpte jag hennes nya skiva och den var precis lika bra som hennes tidigare. Väldigt lugn och avskalad musik. Nu har jag inte hunnit lyssna så aktivt på skivan, jag har jobbat en hel del i veckan och när jag kommit hem har jag haft annat för mig. Jag ska försöka lyssna ordentligt innan onsdag, för sen kommer jag inte ha tid för andra skivor än "Fear and love". I mars kommer Zelmani till Gävle för att spela på Skottes och det är något jag ser fram emot. Senast hon var här missade jag det hela, då var det dessutom på konserthuset, där ljudet alltid är suveränt. Nu är det, som sagt, Skottes som har spelningen. Där har jag tidigare sett två konserter, WW och Moneybrother, och jag har aldrig lämnat lokalen missnöjd, snarare tvärtom.

3. Peter Svensson - Cardigans har varit ett av mina favoritband i många år, Svenssons låtskrivande är en viktig anledning till det. Nu är det inte Cardigans som är anledningen till att han är med på den här veckans lista. Det har nog inte undgått någon som läser här att jag lyssnat en hel del på Paus den senaste veckan och eftersom jag har väldigt svårt för Jocke Berg blir det Peter Svensson som får ta gruppens plats på veckans lista. Det finns inte många skivor som är kompletta, det brukar ofta finnas ett svagt spår. Så är inte fallet med Paus, varenda låt är underbar och fyller verkligen sin roll på skivan. Tillsammans med Magnus första soloskiva håller jag den här som den bästa skivan som gjorts på svenska. Köp den!

4. Gary Sinise - Det första jag minns att jag såg med denna skådespelare är Forrest Gump, där han spelar Dan. Jag gillade den filmen skarpt när jag såg den första gången, på bion i Kilafors, speciellt pingisavsnitten var häftiga att se. I veckan såg jag Sinise insats, som skådespelare och regissör, i filmatiseringen av Möss & människor, han gör det riktigt bra. Boken är en klassiker och det är inte helt lätt att göra film av en sådan, dessutom har man en ganska klar bild av karaktärerna efter att ha läst boken. Sinise passar perfekt i rollen som George och jag tycker även att John Malkovich gör det bra när han spelar Lennie. Jag trodde att det skulle vaar svårt att se Malkovich spela dem store, bufflige kompanjonen till George, men han gör det väldigt bra. Nästa vecka ska mina elever få se filmen, de uppskattar den nog också.

5. Shane Meadows - Härom veckan kom denne unge britts film Dead man´s shoes ut på dvd här i Sverige. Vi såg den hemma hos Kusen för några månader sedan och jag gillade den väldigt mycket. Allt ifrån den geniala handlingen till det underbara soundtracket, med Bonnie Prince Billy i spetsen, gör att man verkligen minns filmen efter att den tagit slut. Meadows är bara drygt trettio år gammal och det är ingen tvekan om att inlett sin karriär på ett bra sätt, vissa regissörer kan jobba i 40 år utan att vara nära att göra en film av den här kalibern.

Dagens låt: Bonnie Prince Billy - Agnes queen of sorrow

0 Comments:

Post a Comment

<< Home