Thursday, October 19, 2006

Ekvationer

Tomas, kan du ekvationer?
Den frågan fick jag på jobbet idag och i och med det visade jag min totala inkompetens när det gäller matematik. När jag fick frågan trodde jag faktiskt att jag kunde svara ja på den. Vi gjorde ju inte annat än att lösa ekvationer och sånt på matten i gymnasiet och jag kunde inte gärna ha glömt allt, det var inte så hemskt längesen. Där hade jag fel. Jag hade glömt precis allt.
När jag såg talet framför mig förstod jag genast att jag tagit mig vatten över huvudet. För några år sedan kunde jag lösa andragradare utan problem, utan att överdriva kan man väl säga att det var som bortblåst nu. Talet jag skulle hjälpa till med var på ungefär samma nivå som ekvationerna i a-kursen på gymnasiet, alltså något som jag borde klara av. Det är tydligt att ekvationer inte riktigt är samma sak som att lära sig cykla, även om jag en gång hade kunnat fixa den där uppgiften utan några stora problem så var jag nu inte i närheten av att ens veta hur man skulle ställa upp, eller om man överhuvudtaget skulle ställa upp.
Det här är inte första gången sedan jag började jobba som jag bevisat att mitt mattekunnande sträcker sig ungefär så långt som att räkna efter hur mycket pengar jag har kvar efter det att hyran är betald. Jag tror inte jag lyckats hjälpa till med en enda uppgift på rätt sätt sedan jag började på den skola där jag är nu. Visst, vissa gånger har jag kunnat få fram rätt svar, men aldrig på det sätt om eleverna ska lära sig.
Det är tur att jag i alla fall har koll på mina egna ämnen.

Ibland när man inte hör en bra låt på lång tid så blir man nästan förvånad över hur bra låtar kan vara, detta hände mig idag. Jag har en blandskiva i bilen med nästan 150 låtar, varav alla är riktigt bra, men ibland sticker vissa ut. Jag har aldrig varit något stort fan av Radiohead, jag gillar deras musik men har aldrig lyssnat på dem aktivt. Idag när jag åkte hem började låten "Creep" att ljuda i högtalarna och det slog mig då hur förbannat bra den låten verkligen är. Den har bra text, bra melodi och en den där speciella känslan som man inte kan hitta i speciellt många låtar. Radioheads sångare har en röst som griper tag i en och i just den här låten blir detta väldigt påtagligt. Jag lyssnade på låten tre gånger i rad innan jag var hemma. "Creep" är en sådan låt som man borde spela för eleverna i skolan för att undervisa dem i vad som är bra musik, även om texten kanske inte är så upplyftande så är låten så bra så att man blir på gott humör. Jag tror inte man kan tycka illa om en sån här låt, den och "Karma police" är ett tydligt bevis på att jag borde lyssna mer på Radiohead.

Dagens låt: Radiohead - Creep(givetvis)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home