Sunday, July 17, 2005

Arvikafestivalen 2005

Idag kom jag hem från min femte Arvikafestival och precis som vanligt har det var väldigt roliga dagar. Tyvärr var maten kass och vädret likaså, så allt var inte på topp. Jag jobbade i presstältet tillsammans med ett gäng kompisar från Bollnäs, vi var så pass många att jag inte missade ett enda av de band jag ville se. Arbetet flöt på väldigt bra i år, det blev mest kaffedrickande och fyra-på-rad-spelande under arbetspassen, men å andra sidan har jag jobbat där i några år nu så jag börjar få in rutinerna. Jag tänkte göra en resumé av vilka band jag såg under festivalens tre dagar, och även betygsätta dessa band, egoist som jag är ger jag betyg i T:n.

Thomas DiLeva
TTTt- DiLeva inledde festivalen på ett bra sätt och det var en underhållande spelning, hade jag bara varit mer igång efter arbetspasset hade betyget säkerligen blivit högre. "Vem ska man tro på?" var spelningens höjdare.

Silverbullit
TTT- En positiv överraskning, klart bättre än senast jag såg dem. Visserligen hade jag inte ont i foten den här gången och det bidrog säkert till att spelningen gav en lite större njutning.

Bright Eyes
TTTTT- Festivalens bästa spelning, trots att han inte spelade någon av mina favoritlåtar. Avslutningen var riktigt magisk och det var otroligt synd att det fruktansvärt usla synthbandet DAF klev på stora scenen så pass tidigt att Bright Eyes inte kunde spela längre.

Entombed
TTT- Bättre än väntat, inte alls lika långtråkigt som jag hade fruktat. Det här är inte alls min musiksmak, de som såg konserten tillsammans med mig var helt lyriska och jag antar att om jag uppskattat musiken mer hade betyget blivit bättre. Det var utan tvekan den bästa konsert jag sett med ett band av den här typen i alla fall.

New Order
TTTTt- Egentligen räcker det med att skriva att jag fick höra "Love will tear us apart", bara det är tillräckligt för att jag ska vara mer än nöjd med spelningen. New Order gjorde en roligare spelning än jag på förhand trott och det var inte alls så trött och segt som spelningen jag såg på tv från Hultsfred för några år sedan. "Blue monday" var även det en höjdare, mäktigt värre.

Thomas Dybdahl
TTt- Norsk singer-songwriter som passade bra in tidigt på fredagmorgonen, det var dock svårt att riktigt ta till sig musiken. Han sjöng väldigt bra men han stack inte ut speciellt mycket och det blev inte mer än en skön stund sittandes på marken för återhämtning.

Ane Brun
TTT- Hade jag känt igen fler låtar på förhand hade jag säkert gillat spelningen mer, nu blev det lite långtråkigt. Mot slutet lyfte spelningen dock en hel del, det var synd att man slutade spela precis när jag började riktigt uppskatta musiken. Nästa gång jag ser henne tror jag att jag kommer tycka det är bättre.

Timbuktu & Damn!
TTTT- Tveklöst den bästa hip-hopspelning jag sett i hela mitt liv. Det var en enorm energi på scenen och Timbuktus låtar gör sig ännu bättre live än på skiva. Det som drar ner betyget är det ohyggliga regnväder som kom precis när extranumret körde igång, inte ett klädesplagg var torrt.

Freddie Wadling
TTTTt- Fruktansvärt bra, inte riktigt lika bra som Bright Eyes men inte långt ifrån. Wadling hade en väldigt intressant låtlista där han blandade egna låtar med bland annat Radiohead, Lou Reed, Pink Floyd och Joy Division. Scenframträdandet var inte något att tala om, men vad gör det när karln sjunger så enormt bra. Att han dessutom glömde bort namnet på Jocke Berg i mellansnacket gjorde det hela ännu bättre.

The Kristet Utseende
TTt- Uselt ljud, mediokra musiker och ojämna låtar men en publik som var väldigt rolig att lyssna på. Allsången överröstade bandet vid flera tillfällen och under "Quinna, hora" fick man nästan ta på sig öronpropparna för att inte råka ut för hörselskador. Utan publiken hade den här spelningen var riktigt dålig.

Moneybrother
TTTT- Stabil spelning av Moneybrother, sämre än de två tidigare jag sett i år men trots det jäkligt bra. Bandet var mindre änn vanligt och det medförde att det inte blev lika mäktigt som spelningarna i Gävle och Umeå.

Laleh
TTTTt- Mysig spelning på en mysig scen med en publik som verkligen älskade det de hörde. Lalehs skiva är suverän och spelningen hon gjorde i Arvika stärkte låtarna ännu mer. Det blir till att beställa skivan från ginza så snart som möjligt.

Johnossi
T- Jag gillar inte White Stripes, och det här var en trist kopia som verkligen inte gav mersmak.

The Concretes
TTTT- Bra spelning med många nya låtar som jag inte hört tidigare. De släppte dessutom den goda nyheten att de ska in i studion nästa vecka, mycket positivt. Jag har väldigt svårt för deras stil på scenen, det är väldigt medvetna och inte speciellt naturliga stilar på medlemmarna. Sångerskan har hur som helst en av de bästa tjejrösterna i Sverige, ser fram emot nästa skivsläpp.

Ed Harcourt
TTTt- Lite segt i början, men när jag kom in i det var det jäkligt bra. Avslutningen var en riktig höjdpunkt, men tyvärr har jag inte koll på vad låtarna heter. Jag hade gärna sett en halvtimme till, då hade han garanterat nått upp i en fyra.

Håkan Hellström
TTTt- Har sett honom två gånger förut, men det är alltid lika roligt att se honom på scenen. Han verkar aldrig bli trött och trots att det nya låtmaterialet inte faller mig lika väl i smaken som det gamla blir det aldrig tråkigt framför scenen.

Annie
t- Nej, nej, nej, hade jag bara vetat hur man gör ett överstruket t hade jag delat ut det nu. Jag fattar inte vad hon gjorde på festivalen och jag tror inte hon kommer tillbaka.

Allt som allt en jäkligt bra festival, ska bli spännande att se vilka band som kommer nästa år.

Dagens låt: New Order - Blue Monday

0 Comments:

Post a Comment

<< Home