Monday, February 24, 2014

Mina oscars

Jag och Malin såg American Hustle igår och det slog mig efter filmen att jag nog aldrig sett så många av de oscarsnominerade filmerna innan själva galan gått av stapeln. Eftersom det inte är så långt kvar till prisutdelningarna tänkte jag att jag skulle lämna mina val här:

Årets film:
Tio filmer är nominerade, de fem jag sett är 12 years a slave, Her, American Hustle, Gravity och The Wolf of Wall Street. Personligen håller jag den förstnämnda högst av de här filmerna. 12 years a slave var verkligen en film som berörde på ett sätt som ingen av de andra gjorde. Her var en bra film, med en intressant handling, men inte så pass bra att jag skulle ge den en oscar. American Hustle var även den bra, men den innehöll inget nytt, utan levde mycket på otroligt starka skådespelare. Gravity gillade jag, men en lite för enket story. The Wolf of Wall Street imponerade inte, klart överskattad film.
Min vinnare: 12 years a slave

Årets kvinnliga huvudroll:
Här kan jag bara bedöma två av de fem nominerade, Amy Adams och Sandra Bullock. Adams insats i American Hustle var bra, men jag skulle nog påstå att Bullocks roll var svårare att ro hem. Adams är en del av en briljant skådespelarsamling, medan Bullock får agera ensam under i stort sett hela Gravity. Samtidigt har Adams varit nominerad flera gånger tidigare, utan att få ett pris, medan Bullock fick pris vid sin första och enda nominering hittills.
Min vinnare: Sandra Bullock, Gravity

Årets manliga huvudroll:
Här har jag sett tre av fem, Leonardo DiCaprio i Wolf of Wall Street, Christian Bale i American Hustle och Chiwetel Eijofor i 12 years a slave. DiCaprio går bort direkt, han har gjort väldigt många filmer som är bättre än den här och han har i allra högsta grad gjort rollprestationer som varit bättre. Bale är en av mina favoriter i dagens skådespelarvärld och om man skulle belöna hans insats i American Hustle skulle jag inte ha något att invända mot det, men Eijofor borde verkligen få det här priset. Hans insats som kidnappad och förslavad i 12 years a slave var imponerande och jag har svårt att se att man skulle ge priset till någon annan.
Min vinnare: Chiwetel Eijofor, 12 years a slave

Årets kvinnliga biroll:
Här kan jag bara bedöm insatser från två av de fem nominerade, Lupita Nyongo i 12 years a slave och Jennifer Lawrence i American Hustle. Även om den förstanämnda gjorde en väldigt bra insats kan jag inte annat än hålla Lawrence som favorit. I en stark skådespelaruppsättning dominerade hon i filmen vi såg igår, vilket hon gör i alla filmer man ser med henne. Det är ingen tillfällighet att det här är hennes tredje nominering på fyra år, allt annat än att hennes namn kommer finnas med bland de prisade under många år framöver skulle överraska mig väldigt.
Min vinnare. Jennifer Lawrence, American Hustle

Årets manliga biroll:
Tre av fem är insatser jag sett, nämligen Jonah Hill i Wolf of Wall Street, Bradley Cooper i American Hustle och Michael Fassbender i 12 years a slave. Hills insats var, precis som filmen, inte något som imponerade speciellt mycket på mig, även om jag kan förstå den här nomineringen något mer än när han fick en för Moneyball. Bradley Cooper övertygar i American Hustle, som något instabil och karriärgalen rättviseskipare. Hans insatser i Silver Linings Playbook och The place beyond the pines har överraskat mig och nog skulle jag kunna acceptera att han prisas, men jag har nog min störste favorit i den tredje av de nominerade. Michael Fassbender skulle belönats redan för sin insats i Shame förra året, men om inte han får pris för sin roll som tyrannisk slavägare i 12 years a slave är det något som är fel. Han är ruggigt obehaglig i filmen, samtidigt som hans skörhet slår igenom några gånger.
Min vinnare: Michael Fassbender, 12 years a slave

I övrigt kan de ge specialeffektspriset till Gravity, musikpris till Her och jag skulle kunna tänka mig att lämna över regissörspriset till David O Russel för American Hustle.

Så, om någon av de filmer jag sett ska belönas har ni alltså facit ovan.

Dagens låt: Makthaverskan - Asleep

0 Comments:

Post a Comment

<< Home