Friday, May 10, 2013

Rodgers första säsong

Två omgångar kvar av Premier League och det börjar bli dags att sammanfatta Brendan Rodgers första säsong vid rodret. Det har varit en svår säsong, speciellt med tanke på att den första halvan präglades av både missade värvningar och skador. När vi inte fick loss Dempsey från Fulham och dessutom råkade ut för en skada på Borini tidigt under säsongen gjorde det att Raheem Sterling fick kliva in i startelvan, diverse skador i backlinjen gjorde att Andre Wisdom plötsligt var ett regelbundet inslag i den delen av laget. Både Sterling och Wisdom gjorde bra ifrån sig, men de fick ta ett för stort ansvar och fick spela lite för mycket för att det ska vara bra. För Sterlings del bidrog det här till  att den andra halvan av säsongen varit präglad av skador och återhämtning, Wisdom har inte heller han deltagit i a-laget speciellt mycket efter nyår. De båda har dock visat att det finns potential i dem och Rodgers visade att han inte är rädd att ge unga spelare chansen, även om det i de här fallen även spelade in att alternativen till de två ynglingarna var ganska få. Suso är en annan ungdom som fått chansen, han imponerade inte lika mycket som Sterling, men han visade vid ett par tillfällen upp en teknik och en blick för spelet som lovar gott. Jonjo Shelvey är den fjärde ungdomen som fått chansen att visa upp sig under säsongen och han har verkligen blandat och gett, fina skott varvas med galna satsningar och att hans statistik inte innehåller både fler mål och fler röda kort får nog ses som en överraskning, sett till hans insatser. Det jag gillar med Brendan Rodgers hantering av de yngre spelarna är att han hela tiden givit dem fler matcher i rad, inte bara kastat in dem i en match, för att sedan bänka dem i några matcher. Alla ovan nämnda spelare har fått spela in sig och det tror jag är viktigt för att de ska lyfta.

Matchcoachningen från Rodgers är något som jag inte riktigt bestämt mig för vad jag tycker om. Han är inte feg med byten, till skillnad från flera av våra tidigare tränare kan han göra byten innan minut 75 och det är något jag verkligen uppskattar. Vad jag inte uppskattar är att han har en väldig förmåga att lämna över mittfältsdominansen med sina byten, flera gånger när vi tryckt på har han bytt ut en av våra tre centrala spelare, för att kasta in en mer offensiv kraft. Många gånger när det inträffat har vi tappat greppet om spelet, i stället för att fortsätta mata på mot mål. Balansen i laget har blivit fel i samband med flera byten under säsongen och det hoppas jag att han tar lärdom av till nästa säsong.

Nyförvärven kan delas in i två kategorier, de misslyckade sommarvärvningarna och de lyckade januarivärvningarna. Nu kanske det är hårt att döma både Joe Allen och Fabio Borini som misslyckanden, i de långa loppet kan de kanske bli bra köp, men den här säsongen har ingen av dem bidragit till att göra laget speciellt mycket bättre. Allen inledde magnifikt, fick sedan en formdipp och avslutade säsongen på skadelistan. Borini spelade inte speciellt många matcher innan han hamnade på den skadelista där han befunnit sig under större delen av säsongen. Det återstår att se om han kommer att vara värd den ganska stora summa pengar vi lade ut för honom i somras, jag är tveksam. Oussama Assaidi var okänd för mig innan han kom till oss, jag kan inte påstå att jag vet speciellt mycket mer om honom idag. Några bleka inhopp, där han överarbetat många av sina insatser är det enda han bjudit på under säsongen och jag skulle inte bli förvånad om hans vistelse hos oss blir ettårig. I januari kom Daniel Sturridge och Phillipe Coutinho och det de presterat hittills har överträffat alla mina förväntningar, både mål och assist har kommit från de båda och jag hoppas verkligen att de fortsätter på den inslagna vägen under nästa säsong. Precis som det är tidigt att vara för hård mot Allen och Borini är det lite tidigt att kalla våra två nyaste spelare för succéer, men chansen finns att vi gjort två kap.

Rodgers spel skulle innehålla mycket bollinnehav och en tuff press på motståndarna, det hade jag läst innan säsongen och även sett en del av i samband med att vi mötte Swansea. Bollinnehavet tycker jag att man kunna se även i vårt spel i år, men presspelet har varit mycket ojämnt och kanske främst förekommit mot de lite bättre lagen, mot sämre lag har vi haft en tendens att hålla igen lite och det har vi tappat många poäng på. Balansen på mittfältet var ett stort problem under den första halvan av säsongen, när Lucas föll bort pga skada hamnade Gerrard i någon slags roll som han inte kom till sin rätt i. I takt med att Lucas kommit tillbaka och ökat i form har Gerrard blivit sitt gamla jag igen, men Rodgers hade ingen riktig lösning på hur vi skulle handskas med en skada på Lucas och det tycker jag är ett minus. Ett plus är hur Rodgers hanterat backlinjen under andra halvan av säsongen. När det stod klart att det saknades en ledare i mittlåset Agger/Skrtel flyttade han in Carragher i stället för vår slovak och detta gav ett stabilare försvar och i samband med det började Reina att kännas säkrare. Flera spelare har tagit kliv framåt i år, jag vet inte om man kan tillskriva det Rodgers, men att spelare som Henderson och Downing helt plötsligt bidrar och känns som startspelare har såklart varit positivt. Rodgers har hittat rätt position till Henderson och jag tror att han kommer att fortsätta ta steg framåt i sin roll, presspel och löpningar passar honom mycket bättre än kantslickandet han bitvis höll på med under fjolåret.

Offensiven har utvecklats under Rodgers, vi gör fler mål i år och är bättre på att punktera matcherna. En stor anledning till vår målproduktion är såklart Luis Suarez sanslösa form, utan honom hade vi inte legat så högt som vi gör. Speciellt under den första halvan av säsongen var han otroligt viktig för att vi skulle få med oss poäng. Just Suarez är samtidigt en av Rodgers stora utmaningar framöver, om han blir kvar i klubben måste Rodgers försöka få bukt med hans agerande på planen. När filmningarna försvunnit kom helt plötsligt bettet mot Ivanovic och för andra säsongen i rad drabbades han av en lång avstängning. Även om jag anser att han blivit för hårt dömd båda gångerna måste han hålla sig undan från skandalerna, han är för viktig för att han ska se matcher från läktaren.

En annan utmaning Rodgers har till nästa säsong är att få bukt med vårt försvarsspel på fasta situationer, jag har inga siffror på hur många mål som kommit på hörnor och frisparkar, men det har ibland känts som om det är vanligare att motståndarna nickar mot mål än att vi nickar bollen bort från mål. Reina är svag i luften och har alltid varit det, därför måste våra utespelare bli bättre på att få undan höjdbollarna. Agger och Skrtel borde vara bättre i luften än de är, nu när Carragher försvinner är det av största vikt att vi får in en mittback som både kan leda backlinjen och vinna höjddueller. Spelare som Kenwyne Jones och Carlton Cole har tillåtits dominera mot oss enbart tack vare sin storlek och det måste få ett slut. Kan Rodgers dessutom lära Glen Johnson positionsspel och att inte vända ryggen till motståndarna vid inlägg har vi snart en mycket bra backlinje.
Sammantaget är jag nöjd med Brendan Rodgers insats under den första säsongen, men inte mer än nöjd. Nästa år hoppas jag få se en bättre press, ett tydligare försvarsspel vid fasta situationer och en större förmåga att göra matchvinnande byten, i stället för att lämna över initiativet när nya spelare kommer in.

Dagens låt: Beach Boys - Wouldn´t it be nice

0 Comments:

Post a Comment

<< Home