Saturday, March 24, 2012

LFC-tankar

Det har varit en minst sagt tung säsong för Liverpool i ligan, vi är i princip borta från fjärdeplatsen redan nu och får hoppas på att ta en till cuptitel för att komma ifrån 2011/12 med ett godkänt resultat. Det är ingen tvekan om att vi är på uppgång igen, efter förra årets miserabla säsong, men att vi har långt kvar till toppen blev tydligt för mig när jag satt och jämförde dagens lag med silverlaget från 2008/09. Det blir inte tydligare än så här:

Mv: Då: Reina/ Nu: Reina
Här har vi fortfarande en stark spelare, även om den här säsongen kanske varit en av hans svagare sedan han kom till oss. Reina är dock en stor målvakt och har många bra år kvar framför sig. Hans starka spel med fötterna kompenserar hans brister i luftspelet.
Nästa säsong: Reina

Högerback: Då: Arbeloa/ Nu: Johnson
Alvaro Arbeloa är en av de mer underskattade spelare vi haft de senaste åren, han tog över efter den supersäkre Steve Finnan och ett kännetecken för de båda var att de mycket sällan gjorde misstag. Man visste vad man fick från de två. Glen Johnson är duktig offensivt, men har ett positionsspel som gör mig mörkrädd. Det är inte bara en gång som spelare har dykt upp bakom ryggen på honom och gjort mål. Jag skulle inte bli förtvivlad om vi sålde honom till nästa säsong, då det finns backup som känns mer intressant.
Nästa säsong: Martin Kelly

Vänsterback: Då: Aurelio/ Nu: Enrique
Under silversäsongen spelade Aurelio kontinuerligt under en längre period och han visade då vilken kvalitet han besatt. Hans vänsterfot var otroligt säker, till skillnad från dagens vänsterback som placerat flertalet inlägg på läktaren. Jämför man de här två spelarna håller jag Aurelio som bättre, men om sanningen ska fram spelade han inte ofta många matcher i rad, förutom den här tiden, och ska man jämföra Enrique med Insua eller Dossena så är givetvis Enrique ett starkare kort.
Nästa säsong: Jose Enrique

Mittbackar: Då: Agger, Skrtel, Carragher och Hyypiä/ Nu: Agger, Skrtel, Carragher och Coates.
Här har det inte hänt så mycket om man tittar på namnen, men det namnet som bytts bort väger otroligt tungt. Visserligen var inte Hyypiä helt ordinarie under sin sista säsong i klubben, men han är precis den spelartyp som vi saknar i backlinjen idag. Han var en riktig ledare, kanske inte världens snabbaste mittback, men placeringssäker och otroligt stark i luften. Har man en sådan mittback är det inte lika viktigt med målvaktens luftspel. Vi saknar Sami Hyypiä oerhört mycket. Kung Carra är inte heller samma spelare idag, den senaste tiden har det tyvärr blivit tydligt att han inte håller samma nivå längre och allt för många mål har tillkommit runt honom. Det smärtar att säga, men Carragher är ingen startspelare. Coates är det för tidigt att bedöma, men han måste utan tvekan få speltid under avslutningen av säsongen. Martin Skrtel är bättre nu än då, han har kanske varit vår bästa spelare den här säsongen. Jag gillar Daniel Agger, men det går inte att bygga en backlinje runt en spelare som är skadad halva säsongerna.
Nästa säsong: Martin Skrtel + Nyförvärv

Central mitt: Då: Xabi Alonso, Javier Mascherano, Steven Gerrard och Lucas Lleiva/ Nu: Lucas Lleiva, Charlie Adam, Steven Gerrard och Jay Spearing.
Det är kanske här det blir allra mest tydligt hur vår trupp förändrats, för tre år sedan hade vi två av världens bästa defensiva mittfältare, som dessutom komplementerade varandra förträffligt. I år har, vi efter Lucas skada, fått lita till spelare inte alls håller samma nivå. Spearing har gjort det bra, absolut, men han är inte alls i samma klass i passningssopelet som Alonso eller i bollvinnandet som Mascherano. Personligen håller jag dock honom högre än Charlie Adam, som inte hinner med i defensiven och inte alls visat upp den passningsskicklighet som jag trodde han besatt. När Alonso var i form styrde vi tempot i matcherna helt och kunde ställa om med en precision som man idag bara kan drömma om. Lucas är, när han är frisk, på samma nivå som Mascherano höll, men den här säsong har det varit smärtsamt tydligt hur beroende vi är av att brassen spelar. Kvart har vi också Steven Gerrard, den här säsongen är det egentligen svårt att bedöma honom eftersom han varit skadad mycket, men under 08/09 var han på topp, på 31 matcher gjorde han, om jag räknat rätt, 16 mål. Han kunde äga sin del av planen totalt. Idag blixtrar han till ibland, men är inte samma spelare. I mina ögon är han fortfarande en startspelare och en av våra absolut viktigaste, men vi kan inte längre lita till att han ska rädda oss ur alla knepiga sitsar vi hamnar i.
Nästa säsong: Lucas Lleiva, Steven Gerrard, nyförvärv och Jay Spearing.

Yttrar: Då: Kuyt, Benayoun, Riera, Babel/ Nu: Downing, Henderson, Kuyt och Bellamy
Kuyt hade en riktigt bra säsong 08/09, med tolv ligamål och stabilt spel. Han startade ibland i anfallet, men oftast ute på kanten och gjorde därifrån alltid bra matcher. På den andra kanten fanns Riera och Benayoun, i ärlighetens namn är det väl inga spelare jag saknat sedan de lämnade oss, men ska man jämföra med hur det sett ut med Stewart Downing så är det stor skillnad. Benayoun var en poängspelare, han må ha varit ojämn, men i de matcher han presterade stod han ofta för avgörande insatser och är det något man inte kan säga om Downing så är det att han spelat en avgörande roll i våra matcher. Riera var inte tillräckligt bra för oss och jag är rädd att det är en stämpel jag måste sätta på Downing också. Ska vi ta oss till toppen igen behöver vi nytt blod på kanten, ännu en gång. Vänsterkanten kvarstår som ett problem för oss, något det varit sedan McManamans tid. Bellamy har gjort det bra som vänsterytter/anfallare, men måste ses backup. Jordan Henderson har varit en katastrof, men hans unga ålder gör att jag kan ge honom en säsong till. Jag ser honom dessutom som en central spelare, snarare än en kantspelare, men med tanke på hur Kenny använt honom bedömer jag honom här. Han måste börja gå in i närkamper och sluta vara så makalöst feg, annars kommer hn aldrig bli varken en centralmitt eller en kantspelare av klass. Det här fortsätter att vara vår svagaste lagdel.
Nästa säsong: Nyförvärv, Kuyt, Bellamy och Henderson.

Anfall: Då: Torres och Ngog/ Nu: Suarez och Carroll
Hur mycket jag än hatar spanjoren så går det inte att bortse från hur viktig han var för vårt spel under perioder. Han kunde sysselsätta en hel backlinje på egen hand och gjorde dessutom det som Suarez inte riktigt fått till, nämligen mål. 08/09 var inte Torres bästa säsong hos oss, men trots det gjorde han många viktiga, och snygga, mål. Suarez är en otroligt bra spelare, men han gör för få mål och det måste han förbättra till nästa säsong. Ska man jämföra Carroll och Ngog är det ganska uppenbart att den förstnämnde är den bäste av de två och jag tycker han på sistone börjat visa tecken på form, men nästa säsong finns det inga ursäkter, han måste då upp på 10+ i skytteligan och han måste få till ett bättre samspel med sina partners där framme. Vi hade ett dyrt nyförvärv 08/09 också, Robbie Keane kom till klubben från Spurs, men han skeppades tillbaka efter halva säsongen efter att ha presterat mindre bra, det är tur för Carroll att tålamodet är större nu. Men, som sagt, nästa säsong måste han prestera.
Nästa säsong: Suarez och Carroll, utrymme för nyförvärv.

Anledningen till att jag inte lagt in fler nyförvärvsbehov är att jag hellre ser få och högklassiga värvningar, än många medelmåttiga. Jag tror inte vi kommer att få fylla ens de platser som jag radat upp i min text heller, men innan det görs är jag rätt övertygad om att vi inte kommer att ha med den absoluta toppen att göra. När det gäller ungdomarna i klubben är jag lika trött på snacket om Sterling och Suso som jag var på snacket om Pachecho 08/09, är de tillräckligt bra kommer de att få chansen, men det är väldigt lång väg från juniorfotboll till seniorfotboll och även om man alltid kan hoppas tror jag inte man ska lägga för stort hopp vid att Reheem Sterling ska rädda våt kantspel det kommande decenniet. Han skulle inte vara den första talang som kommer till klubben, för att sedan lämna och försvinna till Hammill, Welsh, Potter, Pachecho och alld vad de heter-land. Av våra ungdomar har jag mest hopp för John Flanagan, som visade moget spel redan förra säsongen. Jonjo Shelvey får göra börja ta för sig under nästa säsong, ska han bli något är det snart dags.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home