Sunday, November 26, 2006

Tomas lagar veg del 2








Söndagsmiddagstraditionen lever vidare här på Brynäs. Idag var det återigen min tur att bjuda syster och Ronnie på en delikat vegmåltid. Receptet jag tillagade lyder som följer:

Korngrynsrisotto
En läcker vegetarisk risotto, fast med korngryn istället för ris. Dessutom lastad med bönor, vilket även det bidrar till att sänka GI-värdet på måltiden.

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
2 dl korngryn
2-3 dl grönsaksbuljong (tärning + vatten)
2 morötter
1 purjolök
1 burk (400 g) kidneybönor
1 liten burk (ca 200 g) majskorn
1 pkt (250 g) djupfrysta ärter
1 dl riven parmesanost

Tillagningstid: Över 20 min
4 portioner

Börja med att finhacka lök och vitlök. Fräs detta ett par minuter i olivolja.

Tillsätt korngrynen och grönsaksbuljong. Späd sedan med buljongen medan korngrynen långsamt kokar mjuka.
Tärna morötterna och låt dem koka med efter 15 minuter. Koka grynen helt mjuka, 30-40 minuter.
Strimla purjon och rör ner det tillsammans med väl avrunna bönor, majs och tinade ärter. Låt det hela koka i ytterligare 5 minuter. Vänd till sist ner parmesanosten så den smälter i risotton.

Servera gärna risotton med extra ost, päron och bröd.

De svårigheter jag mötte den här gången var:
1. Maträttens utseende. Risotto ser inte speciellt gott ut, det ser inte godare ut när man har korngryn i stället för ris. Jag var övertygad om att maten skulle smaka konstigt. När jag smakade märkte jag att det den var godare än den såg ut.
2. Minnet. När jag skulle köpa ingredienserna så råkade parmesanosten falla bort ur mitt minne, därför blev det en ostfri risotto den här gången.
3. Ätandet innan. Precis som senast när jag gjorde mat fick jag det problemet att jag började plocka av ingredienserna innan jag skulle blanda i dem i röran. Det slutade med att jag helt enkelt fick skiva nya morötter, eftersom de som jag gjort i ordning först var i princip slut.
4. Slaskandet. Jag tror jag rörde om lite för mycket i grytan, när jag hade lagat färdigt maten jag nämligen hela spisen full med kladdiga korngryn. Det var lite väl mycket slaskande för att jag ska vara helt nöjd med min insats, men man lär av sina misstag.

På bilden ovan ser ni den delikata anrättning. Den andra bilden är på mig i matlagartagen.









Dagens låt: Moneybrother - Dom vet ingenting om oss(fortfarande)

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Jag tycker det ser väldigt aptitligt ut, ska nog testa nån gång snart.

11:21 PM  

Post a Comment

<< Home