Sunday, February 26, 2006

Sköna söndag

I morse låg jag i soffan och tittade på tv. Jag zappade mellan kanalerna och kunde njuta av högkvalitativa tecknade serier som Inspector Gadget och Transformers. De som är unga nuförtiden måste verkligen ha ett himmelrike med alla serier man kan se på helgmorgnar, förutom de serier jag nämnde innan har jag ofta tillbringat morgontimmarna med att se X-men, Justice League, Batman och He-Man. Jag uppskattar serierna nu som vuxen, och jag kan garantera att jag skulle varit lyrisk om helgerna om jag hade varit 8-10 år. När jag var i den åldern fanns det verkligen inte samma utbud av serier på tv. På helgerna var det oftast så att man hade ett morgonprogram för de vuxna och så slängde man in en tecknad serie på tio minuter(som kändes som tio sekunder) så att ungarna skulle kunna sitta still och titta också. Exempel på sådana program var God morgon Sverige och Skönda söndag.
God morgon Sverige var ändå ett rätt okej program, har för mig att det var lite tävlingar och sånt som inte var helt urtrist för serietokig knatte men väntan på den tecknade delen var ändå jobbig. En serie som man visade som tecknat på GMS var Bananmannen. Det var en cool serien(då i alla fall) om en liten pojke som blev till en superhjälte när han åt en banan. Han blev stor, stark och kunde flyga och var en perfekt hjälte att följa på helgerna. Men tiden var så kort och det kändes verkligen som att serien var över på tio sekunder, sen fick man stirra på Belfrages trista nuna igen och lyssna på helt ointressanta samtal. Ett av mina minnen från det här programmet var när jag var riktigt ung, fyra år, och hade satt mig på plats för att invänta veckans tecknade höjdare, då var det inte Bananmannen men det var säkert något skitbra. När programmet började möttes jag av en hemsk nyhet, det skulle bli ett specialprogram eftersom någon gubbe blivit skjuten på stan i Stockholm, jag blev väldigt besviken och minns att jag inte riktigt kunde fatta hur det kunde vara viktigare än min tecknade serie. Nu när jag blivit lite äldre har jag en viss förståelse för att man valde att prata om mordet på Olof Palme i stället för att visa tecknat.
Det andra programmet som visade tecknat på helgerna var Sköna Söndag och om GMS var trist så var Sköna söndag en plåga. Jag har inga starka minnen av själva programmet annat än att det var fruktansvärt tråkigt och att inredningen i studion gick i rött. Det enda som fick en att stå ut med skräpet var Dundermusen och Super-Ted som var de två serier som man visade under olika perioder i programmet. Super-Ted var grymt bra, jag minns att morsan fick sticka en tröja åt mig med bild av denne hjälte. Om jag skulle se serien idag skulle jag nog tycka att den var lite töntig, en teddybjörn i blixtendräkt med en prickig kompis är inte direkt coolt, men på den tiden var jag lyrisk under de få minuter som tanten i Sköna söndag kunde avvara till oss stackars barn. Jag fattar inte varför man var tvungen att slänga in de här tecknade kvalitetsprogrammen i vuxenprogram, hade de inte kunnat ge dom en egen tv-tid på några minuter så man slapp se allt de ointressanta som man tvingades igenom för att få uppleva veckans dos av tecknat? Man var ju tvungan att se hela programmet utifall att Super-Ted eller Bananmannen var flyttat och inte visades på sin vanliga tid i programmet, dessutom kunde den tiden variera och eftersom snuttarna som man visade inte var speciellt långa fanns det en risk att man kunde missa dom. Dagens barn har det enormt bra som har tecknat i flera timmar på morgnarna, dessutom på flera kanaler så att man kan välja vilken serie man vill se. Annat var det när jag var ung.

Dagens låt: David Bowie - Heroes

0 Comments:

Post a Comment

<< Home