Saturday, February 18, 2012

Frankrike

Lördag idag och mitt försök att sova ut och ta igen de timmar jag fortfarande saknar från förra helgen slutade med att jag vaknade och klev upp klockan sju, hoppas på bättre lycka i morgon. Vad gör man då när man kliver upp så tidigt? Inte ens nyhetsmorgon med Jesper Börjesson hade börjat när jag satt i soffan, därför klickade jag fram det senaste avsnittet av EuroTalks EM-special. Det som eurotalk visar brukar vara en garanterad underhållningsstund och så var det även denna gång. Laget man avhandlade var Frankrike, vars match mot Sverige jag ska se på plats tillsammans med Gamle Franken, Kus och Gorbatjov. Jag har aldrig haft någon speciell relation till Frankrikes landslag, de har aldrig varit någon av mina favoriter i tidigare turneringar jag sett, men det har varit en del spelare i deras trupper som jag gillat. Första gången jag såg Frankrike var under EM92, då de var i Sveriges grupp. Stjärnan då var en målgörare som jag verkligen gillade, nämligen Jean-Pierre Papin. Målet som han gjorde mot Sverige i premiären var ett riktigt klassavslut och hans egenskapet som målgörare imponerade stort på mig. Zidane är såklart också svår att inte ta upp när det gäller fransk fotboll, han är troligtvis den bästa fotbollsspelare jag sett de senaste tjugo åren. När han var som bäst höll han på med en annan sport än de andra spelarna på planen, han kunde allt och hade en teknik som var briljant. Ju större matcherna blev, desto bättre blev Zidane, något hans insatser i VM-finaler och CL-finaler visar tydligt. David Ginola är en annan spelare som är svår att inte gilla, trots att hans spela i Spurs sabbade lite för oss. Även han hade en bländande teknik och gjorde ofta det oväntade på planen, en riktig artist.
När det gäller franska spelare jag ogillar kan jag främst göra en ganska lång lista med misslyckade franska värvningar till Liverpool. Bruno Cheyrou, Djimi Traore, Carl Medjani, Damien Plessis, Anthony Le Tallec, Florent Sinama Pongolle, Bernard Diomede, Djibril Cissé, Patrick Luzi, Alou Diarra, lägg därtill att både Salif Diao och El Hadji Diouf värvades från franska klubbar, så blir det tydligt varför jag inte gärna ser värvningar från franska ligan. Det här är främst spelare jag ogillar för att de gjorde oss dåliga, det finns andra fransmän som jag ogillat av andra anledningar. Patrice Evra är en jag ogillar, hans många år i United är såklart orsaken till det, med den senaste tidens Suarez-konflikt som kulmen. Det senaste året har jag fått en väldig avsmak för Samir Nasri, sättet han lämnade Arsenal på var vidrigt. Nicolas Anelka är inte heller någon av mina favoriter, hans ego var lite för stort när han slog igenom. Jag hatade Patrick Vieira när han spelade i Arsenal, samma sak med Thierry Henry, men i båda fallen var anledningen till mitt hat att de var så bra att de sabbade för Liverpool.
Frankrikes landslag idag ser spännande ut och jag skule bli mycket förvånad om Sverige lyckas få med sig poäng från mötet med laget. Det ska bli intressant att se Yann M´vila, som ett tag ryktades vara på väg till oss, men eftersom han uppenbarligen är på väg att bli en riktigt bra spelare kommer han säkert att hamna någon annanstans. Nästa vecka är det antagligen Ukraina som avhandlas i programmet, det är ett land jag inte alls har lika mycket fotbollsåsikter om, mer än att Voronin var en bedrövlig värvning, med en frisyr som gör att man förlåter Carrolls hästsvans, och att Schevchenko under en period var en otroligt bra anfallare.

Dagens låt: Black Keys - Never gonna give you up

0 Comments:

Post a Comment

<< Home