Sunday, November 05, 2006

Tomas lagar veg


Nu är min utmaning avklarad och vi blev mätta alla tre. Den måltid jag bestämde mig för, efter viss guidning av en vänligt sinnad Liverpool-fan, blev denna:

Vegogryta med gremolataröra

Ingredienser
4 port
1 gul lök
2 gula paprikor
1 squash, ca 400 g
smör
1 burk kikärtor, 400 g
1 burk hela tomater, 400 g
1 krm svartpeppar
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk timjan

Gremolataröra:
250 g Keso naturell
rivet skal av 1/2 citron
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl hackad persilja

Så här går det till när man lagar maträtten:

Blanda ihop röran. Skala och grovhacka löken. Kärna ur paprikan. Skär paprika och squash i bitar. Fräs alla grönsaker i smör en gryta. Skölj kikärtorna och låt rinna av. Rör ner kikärtor och tomater med sitt spad. Krydda med peppar, smulad buljongtärning och timjan. Låt allt koka ihop ca 10 min. Servera med gremolataröran.

Det här faktiskt en ganska enkel måltid att fixa, men det fanns några svårigheter:
1. En svårighet var att hitta squash på ICA. Jag letade och letade, men hittade bara en massa andra konstiga grönsaker. Till slut fick jag ringa mamma, hon förklarade för mig att squash och zucchini var samma sak och zucchinin hittade jag. Problem löst.
2. En annan svårighet för mig när jag lagade maten var hackandet av paprikan. Det var inte själva hackandet som var problemet, problemet var att jag är väldigt förtjust i paprika och i början åt nästan varannan skiva jag skar upp. När jag insåg att det kanske skulle bli en snedfördelning i maten om jag åt upp halva receptet på förhand fick jag helt enkelt försöka stålsätta mig och undvika att äta så mycket paprika.
3. En till svårighet var att få till en halv deciliter hackad persilja. Hur menar de egentligen då? Ska man pressa ihop den till en halv deciliter eller ska man lägga i den luftigt? Eftersom jag inte kunde bestämma mig hur jag skulle göra så körde jag med mitt berömda ögonmått och det gick rätt bra.
4. En fjärde svårighet kom när jag skulle diska rivjärnet. I början diskade jag med diskborsten i samma riktning som man river, det blev inte så mycket renare av det, däremot blev diskborsten lite sliten.

Förutom de här svårigheterna så var det inga problem att laga vegmat och det blev faktiskt riktigt gott. På bilder ovan ser ni storasysters tallrik med alla godsaker på och på den andra bilden är det jag och Ronnie som tar för oss.












Dagens låt 2: Moneybrother - It ain´t gonna work

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

fem plus av fem möjliga för min del!

10:11 AM  
Blogger Tomas said...

Ja, de verkar nöjda. Tack för tipset!

7:51 AM  

Post a Comment

<< Home