Sunday, October 12, 2014

Surr om defensiven

Precis som många andra har jag irriterat mig över de försvarsproblem vi haft den här säsongen, problem som påminner om de vi hade under förra säsongen och inte är speciellt långt ifrån de vi hade under Rodgers första säsong vid rodret. Det finns säkerligen många anledningar till att vi inte kan balansera vår defensiv och mittfältet är såklart en av anledningarna, men när man tittar på vår defensiv ser jag en stor brist i kontinuitet och sätter även ett litet frågetecken för Brendan Rodgers förändringar av vårt försvar.
När Rodgers kom till oss hade vi Pepe Reina i målet och Agger/Skrtel var vårt förstaval som mittbackar, när säsongen var slut Skrtel förpassats till bänken till förmån för Jamie Carragher. Reina hade inte övertygat på Rodgers, som valde att värva Mignolet sommaren som följde. Innan fönstret hade stängt hade vi även plockat in Kolo Toure, Mamadou Sakho och Thiago Ilori. Den säsongen såg vi Agger/Toure spela premiären, några omgångar senare hade vi Sakho/Skrtel som mittbackspar, lite senare hade vi tre mittbackar i startelvan, för att under slutet av säsongen mest satsa på Sakho och Skrtel igen, till viss del beroende på en skadad Agger. I målet gör Mignolet en halvdan säsong, utan att för den delen göra bort sig. I somras kom Dejan Lovren in i mittförsvaret, det skulle visa sig att han var tänkt att gå in bredvid Skrtel och ersätta Sakho i startelvan, samtidigt började också ryktena florera om att Rodgers ville plocka in Victor Valdes på målvaktsposten, för att, antagligen, ta Mignolets plats som förstemålvakt. Under de här åren har vi alltså plockat in en ny målvakt, varit på jakt på ännu en, vi har dessutom plockat in fyra mittbackar, varav två kostat en hel del. Trots de här investeringarna känns inte vår defensiv mer stabil än den var under Dalglish.
Några saker i den här försvarscirkusen gör mig bekymrad, om vi börjar med att se till Martin Skrtels situation. Han har den förste av mittbackarna som Rodgers plockade bort när han tog över, vi var nog ganska många som trodde han skulle lämna klubben efter Carraghers avskedsmatch mot QPR, idag är han helt plötsligt given i backlinjen. Vad var det i Skrtels spel som gjorde att Rodgers till en början inte alls trodde på honom och vad är det egentligen han utvecklat som gjort honom ordinarie nu? Jag har inget att säga om att han har en fast plats i elvan, han är den mittback jag litar mest på, men det är ett underbetyg till Rodgers defensiva bygge att den spelare han själv inte trodde på nu är den som är mest stabil.
Jag är helt för att de som är i bäst form ska spela, men när det kommer till ett mittbackspar håller jag kontinuitet väldigt högt och i dagens Liverpool finns det inte tillräckligt av den biten. Agger och Toure inledde förra säsongen bra tillsammans, en lätt skada på Toure gjorde att Skrtel fick starta mot United, en vass insats senare var han ordinarie. Daniel Agger var en given startspelare, men blev sjuk i samband med en match i fjol, minns inte vilken, därefter vara Sakho ordinarie. Till Rodgers försvar ska sägas att vi haft en del skador i försvaret, men det känns inte som att Rodgers vet hur han vill formera sin backlinje och de spelare han värvar är sällan bättre än de som är tänkta att ersätta. Jag var ingen stor supporter av Daniel Agger, speciellt inte mot slutet, men jag skulle aldrig påstå att Sakho eller Lovren idag känns starkare. På Carraghers plats har både Toure och Skrtel spelat, men ingen av dem har visat upp samma kvalitet som vår legendariske härförare. Går man igenom våra startelvor under Rodgers-åren är det ett faktum att de gånger jag känt mig mest trygg i defensiven är med Reina-Agger-Carragher, de tre spelare som har lämnat klubben, och minst trygg har jag känt mig med Mignolet-Lovren-Sakho, tre spelare som Rodgers köpt in. Det är såklart för tidigt att döma spelare efter så kort tid i klubben, men här kommer jag till mitt sista bekymmer, nämligen att det känns lite som att Rodgers gjort det. Lovren plockades in för att ersätta Sakho, trots att Sakho varit i klubben i mindre än ett år och dessutom varit skadad under perioder, och nu är alltså en värvning av Valdes på tapeten, för att, tror jag, ersätta Mignolet mellan stolparna. Den här strategin ger ingen kontinuitet och om man verkligen tror på sina värvningar måste man ge dem tid. Innan vi kan döma Mignolet måste vi ge honom ett stabilt och samspelt mittbackspar.
Våra konkurrenter i toppen har stabila mittlås, vi har Arsenal med Koscielny-Mertesacker och Chelsea med Terry-Cahill som är otroligt samspelta, i City spelar det ingen roll vem man sätter bredvid bjässen Kompany, det blir bra ändå. Hos oss finns varken en samspelt duo eller en trygg och stabil ledare. Kan Lovren bli ledaren och tryggheten där bak? Jag ställer mig mycket tveksam, men blir gärna motbevisad. Kan Skrtel-Lovren eller Sakho-Lovren bli den där stabila duo vi saknat? Även där ställer jag mig mycket tveksam.
Jag har fullt förtroende för Brendan Rodgers, han har gjort otroligt mycket för oss sedan han kom till klubben, men han har en stor utmaning framför sig när det kommer till att lösa den defensiva gåtan och frågan är om han inte skulle behöva få lite mer hjälp med den biten.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home