Thursday, February 28, 2019

0-0 mot Bayern Munchen, 0-0 mot ett sargat Manchester United, ett bortaderby som väntar på söndag. Matchen mot Watford låg som insprängd i ett schema av speciella matcher, men som förra veckan artade sig blev det här något av en nyckelmatch, en match där vi behövde få en reaktion efter två relativt slätstrukna insatser. Främst behövde offensiven vakna till liv igen. Vaknade till gjorde den, mycket tack vare en spelare i de bakre leden, som verkade extremt spelsugen.

Roberto Firmino fick kasta in handduken redan på förhand, skadan som han ådrog sig mot United hade inte hunnit läka. Det spekulerades i att Shaqiri och Keita skulle komma in i elvan i stället, för att få fart på den offensiv som hackat de senaste matcherna, men ingen av dem fanns med när startelvan presenterades. James Milner hade flyttats upp på sin naturliga mittfältsposition igen och gjort plats för Trent Alexander-Arnold på högerbacksplatsen. Den unge engelsmannen har börjat komma igång igen efter sin skada och tittar man på våra resultat de senaste veckorna blir det ganska tydligt hur mycket han betyder för vår offensiv. Våra fyra senaste matcher i ligan innan gårdagen innehöll en vinst, 3-0 mot Bournemouth, och tre oavgjorda, 1-1 mot Leicester, 1-1 mot West Ham och 0-0 mot United. Vi gjorde alltså lika många mål igår, med Alexander-Arnold på planen, som gjort totalt i de fyra matcher som han saknats. Det här säger ändå något om hur viktig han är för vår offensiv, när han inte spelar kan motståndarna fokusera på att stänga av Robertson ute till vänster, den andra sidan finns inte samma hot. Igår spelade båda två, våra offensiva alternativ blir fler och det slutar med att alla fem assist kommer ifrån ytterbackarna.

Mot United i söndags kom vi till flera fina inspelslägen, men saknade den rätta leveransen. Ofta fastnade passningarna på försvarare innan våra anfallare hann få en chans att skapa något. Mot Watford behövde vi bara vänta i några minuter innan Alexander-Arnold hade serverat Mané, som gjorde matchens första mål. En liten stund senare hade duon gjort om proceduren och matchen var i stort sett avgjord. Det blev ett assist-hattrick för vår högerback, i den andra halvleken slog han en perfekt frispark fram till van Dijks första mål och han hade bud på mer. Salahs stolpträff i första halvlek kom efter en fantastisk framspelning, som borrade sig in bakom vänsterbacken i Watford. Innan matchen stod Alexander-Arnold på tre assist i ligaspelet, med att på nittio minuter ha dubblerat den siffran visade han hur mycket han betyder för att vår offensiv ska fungera. Hans passningsfot är ett livsfarligt vapen och även om han inte haft någon enorm poängproduktion under säsongen är det inte sällan vi startar farliga anfall från hans kant. Vi har lämnat planen mållösa två gånger under det här ligaspelet, båda gångerna har det varit med Alexander-Arnold på bänken. Fyra av våra sex oavgjorda matcher har kommit med en annan högerback än gårdagens dominant.

Det var överlag en mycket fin laginsats under gårdagen, det var inte bara Alexander-Arnold som gav positiva svar. Alisson räddade ett givet mål, van Dijk nickade in två mål, Matip visade än en gång upp ett tryggt mittbacksspel, Robertson hade två assist, den offensiva trion gjorde tre mål och hade tolv avslut på mål. Mittfältet ägde matchen från start och allra mest imponerande var Fabinho. Brassen som, likt James Milner, fått vikariera i backlinjen en del på sistone var en gigant. Watford gavs aldrig chansen att ta sig in i matchen, när de tog sig förbi vår press fanns Fabinho där bakom och stoppade det som dök upp. Hans tillbakajobb och brytning i samband med en omställning under den första halvleken var en av matchens stora delikatesser, fullständigt briljant. Vi har saknat hans spelartyp i många år, vi är många som ropat efter en defensiv mittfältare att lita på och det verkar onekligen som att han kommit nu.

Vi har tappat en del poäng på sistone, spelet har inte sett speciellt bra ut. Igår var dock första matchen sedan bortamatchen mot City som vi startade med elva spelare i sina naturliga positioner, inga mittfältare i backlinjen. Genast såg spelet bättre ut. På söndag vankas det derby, vi åker till Goodison för att försöka plocka hem dubbeln mot våra stadsrivaler. Poängtapp där och den här matchen kommer att glömmas ganska snart, men jag fick alla de svar jag önskade igår. Vi har tio omgångar kvar att spela och leder Premier League, våra skadade spelare börjar komma tillbaka.