Sunday, December 03, 2017

Tre matcher på en vecka, fem matcher på två veckor. Spelschemat är väldigt späckat nu och det ges inte mycket tid till att återhämta sig. Under en sådan period gäller det att försöka utnyttja truppbredden till max, utan att för den delen tappa allt för mycket i slagstyrka. Ser vi tillbaka på den senaste veckan har Klopp hanterat de spelare han har till hands på ett väldigt bra sätt.

Det har varit svårt att förutspå startelvorna den senaste veckan, bortsett från Mignolet har man inte kunnat vara säker på ett endaste namn när det varit dags att offentliggöra vilka spelare som ställts på planen. Mané har vilats, Coutinho har vilats, Salah har vilats, samtidigt har ett relativt oprövat namn som Solanke givits chansen från start. Trots rotationen har poängen ramlat in, bortsett från plumpen hemma mot Chelsea har det blivit idel segrar i ligaspelet och de som tvivlade på Klopp efter matchen mot Tottenham har börjat höras mindre och mindre. Alternativen vi har i offensiven nu imponerar verkligen, det spelar ingen roll vilka som tar platserna där framme, vi skapar målchanser oavsett.

I defensiven däremot, där börjar det att se väldigt tunt ut. Även om vi vann igår är det såklart inte bra att vi i en trebackslinje tvingas spela två spelare som främst är mittfältare. De ställdes inte på så stora prov under matchen, men vi kan nog slå fast att det var tur att det inte var förra helgen, eller för den delen nästa helg, som vi sattes i den här situationen. Försvarsspelet började dock tidigt i matchen mot Brighton, för det var oerhört många gånger som vi erövrade bollen tidigt, vi lät dem aldrig komma upp i planen med bollen och det gjorde att en spelare som Wijnaldum inte behövde ge sig in i speciellt många tuffa närkamper. Först i det effektiva presspelet var, som vanligt Roberto Firmino. Han är verkligen en spelare som går från klarhet till klarhet vår centrala anfallare. När han kom till klubben tyckte jag främst han var en spelare som inte märktes så mycket i spelet, men ändå bidrog med mål och assist. Idag skulle jag säga att han är den allra viktigaste spelaren i laget.

Firmino inleder presspelet, han ger aldrig motståndarna en lugn stund när de väl erövrar bollen, i stället ser han till att en lite dålig mottagning eller en lite slarvig passning av försvarsspelarna blir till en målchans för oss. Det spelar ingen roll om det är minut fem eller minut åttiofem, han tar jobbet oavsett. Hans egenskaper finns inte rikting hos någon av de andra spelarna i offensiven, det känns verkligen som att det är han som får spelet att klicka. Jag tror att han är det första namnet som Klopp skriver in i startelvan inför en viktig match, att den matchen han vilades var mot Chelsea beror nog mer på urladdningen mot Sevilla än att det passade taktiken. 26 skapade målchanser, flest av alla i laget, fem mål, två assist och dessutom defensiv kugge i de matcher där motståndarna försöker att spela sig upp i planen.

Jag var inne på storheten i Firmino redan i matchen mot Southampton, då han i allra högsta grad bidrog till att Salah kunde fortsätta sitt målskytte, och sedan den matchen har han bara fortsatt att övertyga. I hans sex senaste starter har vi gjort makalösa tjugo mål, själv har han gjort en fjärdedel av de målen. Vi har gjort mindre än tre mål en enda gång sedan slutet av oktober, det var mot Chelsea, den enda matchen som Firmino inte spelade. Visst är det så att Chelseas defensiv är den bästa vi mött under perioden också, men det säger ändå någonting att det är just när vår nummer nio vilas som inte målen ramlar in i samma takt. Om vi ska fortsätta att titta på statistiken så är det bara två matcher som Firmino inte startat, vi har inte vunnit någon av dem. Två matcher är såklart lite för få matcher för att dra allt för stora slutsatser, men nog kan man se en tendens.

Mohammed Salah har fått de stora rubrikerna inledningsvis, igår var det Phillipe Coutinho som var namnet på allas läppar och personligen ser jag gärna att det fortsätter så. Risken är annars stor att resten av världen får upp ögonen för hur bra Roberto Firmino verkligen är, nu kan vi i stället jobba på att ge honom ett långt och välbetalt kontrakt och om det kommer en dag då kaptensbindeln ska få en ny ägare skulle jag sätta vår lojale brasse först i kön.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home