Sunday, May 01, 2016

Krönika: Avsked

Ett stort ingenting, så kan man beskriva matchen mot Swansea. Matchen var inte många minuter gammal innan det gick att se att laget vi ställde på banan inte var redo. Mängder av bolltapp i farliga lägen, både av våra etablerade spelare och av våra yngre förmågor, ingen spelare gladde. Det här är en insats som man egentligen bara ska dra ett streck över och glömma bort, för oavsett vad som sägs var det här bara en parentes i vår jakt på Europa League.
För en av spelarna tror jag dock att den här matchen var speciell och det är Martin Skrtel. Han fick bära kaptensbindeln i sin första start på ganska länge och det skulle förvåna mig om inte det vi ser av honom nu är hans sista framträdanden i Liverpool. Det är visserligen inte första gången som det känts som om han är på väg bort, men att han halkat bakom Toure i rangordningen på en position som Klopp antytt att det kommer att ske förändringar på säger ganska mycket om hans status i klubben. Det har dessutom aldrig varit tydligare än nu att han inte håller, han har tidigare haft säsonger som varit mycket upp och ner, men i år har det mest varit ner. Inte bara det att hans egna prestationer varit under all kritik, han har dessutom en förmåga att få backlinjen att kännas mer osäker än när han inte spelar.
Det känns alltid lite extra när spelare som varit med länge är på väg att lämna, med den stora ruljans som varit de senaste åren har vi inte många spelare som kan klassas som trotjänare. I dagens trupp är det Skrtel och Lucas som varit med längst, men ingen av dem har haft en spikrak Liverpool-karriär, tvärtom. Båda spelarna har i olika omgångar varit både petade och på väg bortSkrtel har varit tredjeval många gånger, men hjälpts av att ha skadedrabbade(Agger, Sakho) eller underpresterande konkurrenter(Lovren, Toure) på positionen, de gånger man trott att han varit på väg bort helt har han flera gånger klivit in och gjort några bra matcher, för att sedan bli kvar i truppen. Där är den stora skillnaden den här säsongen, när han väl fått chanser har han verkligen inte tagit dem, han har inte visat att vi behöver honom. Misstagen har blivit fler och fler, samtidigt som han inte alls är samma hot framåt som han var en gång i tiden.
Idag var han inte alls det stöd som ungdomarna behövde, i stället för att bidra med trygghet bakom Stewart-Chirivella såg han lika osäker ut som de gjorde. Jag hoppas vår slovak för göra ytterligare någon insats under de kvarvarande matcherna, för ett bättre avsked än dagens insats förtjänar han.
Huruvida vi ser Lucas sista matcher i klubben känns lite mer osäkert, men någon startspelare kommer han säkerligen aldrig mer att bli. Han har dock visat flera gånger i år att han har en roll att fylla i laget och kan bidra med trygghet, både som mittfältare och mittback. Hans framtid beror nog mycket på hur sommarens affärer går, kontraktsdiskussionerna med Joe Allen kan kanske också ha viss betydelse.
Avslutningsvis undrar jag om inte det är det sista vi ser av Jordon Ibe i en Liverpool-tröja nu, jag har svårt att komma ihåg någon bra insats han gjort den här säsongen och det känns som om han blir sämre och sämre för varje insats. Han behöver miljöombyte och han behöver speltid, så länge han tvekar i varje försök att utmana kommer han inte att ta nästa steg i sin utveckling, med tanke på att han inte lyckats övertyga Klopp den här säsongen och antagligen kommer ha ännu tuffare konkurrens nästa säsong känns hans framtid väldigt tveksam.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home